Orașul meu, din piatră albă! Toate clădirile din Chișinău vor fi vopsite în alb

Clădirile din oraşul Chişinău vor fi vopsite în culoarea albă. Cel puţin, asta a declarat Dorin Chirtoacă, în cadrul şedinţei săptămânale a Primăriei, care va semna, astăzi, o dispoziţie prin care care va obliga constructorii să vopsească clădirile în culoarea albă sau în derivata culorii albe.

Astfel, primarul a menţionat că nu va mai permite vopsirea edificiilor în culori stridente, precum roz sau galben, care distorsionează aspectul Chişinăului, informează Realitatea Moldova.

Până la cel de-al Doilea Război Mondial şi după Război, Chişinăul era construit din piatră albă, iar clădirile erau, de obicei, tencuite cu nisip, cu var alb sau azuriu. De aici provine şi versul „Oraşul meu, din piatră albă„, a spus Chirtoacă.

După 1990, au apărut tehnologii noi de construcţie, în special în ultimii 10-15 ani. Clădirile au fost construite cum au dorit locatarii şi din ce au dorit, cu tencuieli din culori diferite. Aşa a apărut gustul moldovenilor, un nou trend în construcţie şi arhitectură, valabil şi la ţară, şi la oraş„, a adăugat primarul.

De asemenea, acesta a precizat că clădirile cu faţadele a căror nuanţă cromatică nu a fost reglementată vor rămâne în patrimoniu până la prima lor renovare. În viitorul apropiat, reglementările cromatice vor fi mai stricte în centrul oraşului, dar vor fi aplicate şi la periferii.

      Articole recomandate