O nouă lege din Olanda va interzice turiştilor să intre în cafenelele unde se consumă canabis

O nouă lege din Olanda va interzice turiştilor străini să intre în cafenelele unde se consumă canabis.

Interdicţia va fi aplicată de luna viitoare în trei provincii din sudul ţării, iar la nivel naţional până la sfârşitul anului. În timp ce drogurile uşoare sunt tolerate, a crescut îngrijorarea autorităţilor cu privire la faptul că turiştii străini vizitează Olanda special pentru consumul de droguri, iar de aici drogurile sunt exportate şi în alte state.

Un grup de proprietari de cafenele susţine că va merge până la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Haga în cazul în care legea nu este retrasă, afirmând că nu ar trebui să existe discriminări în funcţie de naţionalitate în ceea ce priveşte consumul de canabis.

În conformitate cu noua lege, rezidenţii olandezi vor putea intra în continuare în cafenele, după ce prezintă un act identitate valabil, sau dacă deţin un permis special de intrare. În Olanda există aproximativ 700 de cafenele unde se poate consuma canabis.

Cultivarea şi vânzarea drogurilor uşoare prin intermediul acestor cafenele nu este incriminată. Poliţia permite în general posesia a până la cinci grame de canabis.

Michael Veling, un purtător de cuvânt al Asociaţiei comercianţilor olandezi de canabis, este unul dintre cei care contestă proiectul guvernului. „Acest lucru mă va costa 90% din cifra de afaceri a firmei mele. Acesta este un motiv foarte bun pentru a mă opune acestui proiect„, a spus el pentru BBC World Service.

Primarul oraşului Amsterdam se opune

BBC comentează că interdicţia la nivel naţional este puternic contestată de primarul oraşului Amsterdam, Eberhard van der Laan, având în vedere că aproximativ o treime dintre turiştii străini vin aici special pentru a consuma canabis în cafenele.

În noiembrie oraşul Maastricht a interzis accesul într-o astfel de cafenea pentru turiştii străini din toate ţările, cu excepţia turiştilor din Belgia şi Germania, de unde vine de altfel majoritatea clienţilor străini.

 

      Articole recomandate