Nicu și Baton revine cu un nou episod(4) în această toamnă. Pînă atunci, un interviu cu creatorul animației

Toamna aceasta este plină de surprize! Din simplul motiv că Nicu și Baton, prima animație de la noi din țară, lansează cel de-al 4-lea episod. Unul bazat pe moravurile societății moldovenești, elemente de autocritică și realitatea de zi cu zi.

Cu această ocazie, am intervievat pe Eugen Frimu, creatorul animației:

1.     De unde a apărut ideea de Nicu și Baton?

La început eram o echipă pentru animare. Înițial apăruseră niște prototipuri în revistele ‘’Connect’’ și ‘’Star Magazin’’, cu personaje ca Conectilă și respectiv Star Bit. Apoi am decis să trecem la Nicu și Baton, personaje interesante: Nicu mai pentru Moldova, iar Baton în contrast.

2.     Care a fost prima reacție a moldovenilor la animația nou apărută?

Primul episod s-a postat pe la 3 după amiază. Peste o oră am fost sunați de la JurnalTV și invitați la ‘’Sare și Piper’’. Iar în 2 ore deja se vorbea pe la noutăți despre aceasta. Și pe Youtube a fost impact mare. La început toți credeam că vor fi nu mai mult de cîteva mii de aprecieri.

3.     Cîte persoane formează echipa Nicu și Baton?

Depinde de la episode la episode. De exemplu la episodul 1 au lucrat 7 persoane. La al 2-lea, vreo 10. La al 3-lea, în jur de 14. Dar în echipa de bază suntem 8 persoane.

4.     Cum e să știi că ai peste 100.000 de aprecieri pentru fiecare animație?

Chestia cu aprecierile a fost un prag psihologic pentru toți. Este și normal că aprecierile contează. Din start am avut un anumit prag, pe care ne-am zis că dacă îl trecem, putem continua liber mai departe.

5.     Proiectul Nicu și Baton, este unul commercial sau mai mult un proiect de suflet?

Inițial a fost unul social. Apoi în episodul 3 a existat și plasare de produse. Și în episodul 4 vor fi companii cointeresate să își  plaseze produsele. În rest însă nu poți pune în prim plan financiarul. O faci din entuziasm, inițiativă și dorință!

eugen-frimu

6.     Care este target-ul animației în Moldova?

Primele 2 episoade nu au avut limite de vîrstă sau alte criterii. Făceam ceea ce era atractiv pentru noi. În general primul episod a fost unul experimental. Apoi deja la al 2-lea te simți mai responsabil. Dacă e să vorbesc de episodul 4, acesta va cuprinde un spectru mai larg de oameni, adică va fi orientat pentru toți moldovenii.

7.     Episodul 4 din Nicu și Baton, despre ce va fi?

Nicu în episodul 4 se apucă să inventeze aparate ultrasecrete cu capacități tehnologice mari. Vrea să schimbe lumea, să trăiască într-o lume mai vie. Însă cînd îi reușește acest lucru, ceea  ce a construit nu mai folosește, și îl aruncă să se prăfuiască. Așadar, episodul 4 va fi despre moravurile societății noastre, un fel de autocritic la anumite acțiuni ale moldovenilor. De exemplu, atunci cînd cumperi o mașină și nu ai bani de benzină.  

8.     Cine se află în spatele vocilor Nicu și Baton?

Sunt actori profesioniști care își cunosc extrem de bine meseria. Inițial noi înregistrăm vocea, ca apoi în baza ei să facem montarea. Iar băieții se descurcă foarte bine.

9.     A fost vreun moment în care să dorești să lași totul baltă?

Nu pot spune cu certitudine că așa moment au fost. Am făcut mereu totul din inițiativă proprie, fără anumite condiții. Sigur nu poți fi niciodată. Dar anume nesiguranța asta e genul de minciună care te ajută să mergi mai departe. Pînă cînd avem unde să creștem, nu văd motiv să ne oprim.

10. Care sunt planurile pentru viitor? Lansați și episodul 5 după?

La Nicu și Baton nu este limită. După ce scoatem un episod timp de vreo lună luăm o pauză, timp în care gîndim noi idei. Apoi de cîteva ori schimbăm scenariul, apoi teste diferite. Ca în final să iasă ceva deosebit.

11. De obicei cît ia să faceți un episod?

În dependență de episod. Dar în medie, pentru a face o animație de calitate i-a cam 5 luni.

12. Care a fost cel mai trăsnit comentariu la Nicu și Baton?

Îmi amintesc o fază tare de tot. Pe Youtube este chestia cu like și dislike. La început, episodul 1 avea în jur de 46 dislike-uri. Iar unul a comentat că cei care au dat dislike nu au certificate de ‘’pațancik’’, de aia nu au dat like.

Vitali Cipileaga

      Articole recomandate