Motivul pentru care locuitorii acestei ţări nu mai au voie să se sărute în public

Preşedintele Ugandei, Yoweri Museveni, a îndemnat populaţia să „evite orice contact fizic” pentru a preveni răspândirea virusului Ebola, scrie Yahoo. Ugandezii sunt rugaţi să evite inclusiv strângerile de mână sau săruturile, după ce Ebola, virus contagios şi în majoritatea cazurilor mortal, a ucis 14 persoane în ultimele săptămâni.

Boala – pentru care nu există leac şi care poate ucide 90% dintre persoanele infectate – i-a speriat atât de tare pe ugandezi, încât locuitorii din Kibaale, unde a început epidemia, au fugit imediat la spital, după ce au auzit că printre ei s-ar afla persoane infectate.

Starea de alertă a fost confirmată de mesajul televizat al preşedintelui Museveni, alături de oficiali din cadrul Ministerului Sănătăţii. „I-am rugat pe toţi locuitorii să aibă grijă şi să observe dacă persoanele din jurul lor prezintă simptomele infectării cu Ebola”, a declarat ministrul Sănătăţii, dr. Anthony Mbonye.

El şi-a manifestat speranţa ca epidemia să fie stopată în curând, după ce nu s-a mai înregistrat niciun caz nou începând de vineri. Mbonye a explicat că mulţi dintre ugandezi nu sunt suficient informaţi şi confundă Ebola cu malaria, din cauza simptomelor asemănătoare.

În Kibaale, şcolile au fost închise, iar orice fel de manifestări sociale au fost anulate. Experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi din cadrul Centrelor de prevenire şi control a bolilor din SUA au venit  în Uganda pentru a ajuta ţara africană să facă faţă epidemiei.

Ebola, numită după râul de-a lungul căruia au fost descoperite primele cazuri, în 1976, debutează ca o banală răceală, după care atacă organele vitale şi provoacă sângerări externe sau interne. Aceasta este cea de-a treia epidemie de Ebola din Uganda, după cele din 2000 şi 2007.

      Articole recomandate