Cum a fost concediată într-o zi toată poliţia sau De ce poliţia georgiană nu ia mită

În Georgia poliţia nu mai ia mită. Cetăţeanul are nevoie de doar 5-10 minute pentru a-şi pune la evidenţă automobilul, pentru a-şi înregistra proprietatea, pentru a-şi ridica paşaportul. Declaraţii în acest sens a făcut Avtandil Mikaţadze, însărcinat cu afaceri interimar al Georgiei în Moldova, în interviul pentru Info-Prim Neo „În cinci ani se poate schimba cardinal viaţa ţării”, publicat la 2 august 2012.

În Georgia au fost realizate peste 70 de reforme. Cea mai de rezonanţă reformă este cea a poliţiei. Rezultatele acesteia în cifre se prezintă astfel: în anul 2011 cota de încredere faţă de poliţie a constituit în Georgia nivelul-record de 87%. Pentru comparaţie: în anul 2005, indicatorul respectiv constituia doar 5 la sută. Apropo, imediat după efectuarea reformei şi tot timpul după aceasta, nivelul de încredere faţă de poliţie n-a coborât mai jos de 70%”, a precizat diplomatul georgian.

El a oferit detalii tehnice asupra procesului de reformare a poliţiei din ţara sa. „Numai într-o singură zi, în august 2004, au fost concediaţi 15 mii de ofiţeri de poliţie şi ai inspectoratului auto de stat. Timp de două luni în ţară nu a existat nici un organ, care să se fi ocupat de problemele securităţii circulaţiei rutiere. De altfel, lucrul acesta nu a condus la creşterea numărului de accidente rutiere. Aceasta ne vorbeşte despre faptul că, realmente, instituţia inspectoratului auto de stat nu funcţiona şi nu contribuia la ameliorarea situaţiei pe drumurile ţării”, a afirmat Avtandil Mikaţadze.

Potrivit lui, conducerea ţării care a manifestat voinţă politică pentru reforma respectivă, a conştinentizat riscurile enorme, dar a fost consecventă şi a reuşit. „Să concediezi într-o singură zi 15 mii de colaboratori de poliţie, e cam mult şi dureros pentru o ţară mică, a cărei populaţie constituie circa 5 milioane de oameni. În afară de înşişi cei concediaţi, au fost afectate, fireşte, familiile acestora, le împărtăşesc nemulţumirea prietenii. Într-un cuvânt, a apărut o pătură întreagă de nemulţumiţi, iar cota de încredere se reduce în mod previzibil. Însă, în rezultatul acestei restructurări radicale, a fost creată o poliţie absolut nouă, iar atitudinea populaţiei faţă de conducerea politică a Georgiei s-a schimbat. Reforma în domeniul poliţiei este considerată, pe bună dreptate, cartea de vizită a reformelor din Georgia. Este o acţiune dureroasă, dar necesară, dacă dorim să stârpim corupţia”, a spus însărcinatul cu afacerile Georgiei în Moldova.

Diplomatul georgian îşi exprimă convingerea că exemplul ţării sale poate fi preluat şi de Moldova. „Exemplul Georgiei a demonstrat că şi în Moldova, care ne este aproape, atât din punctul de vedere al culturii, cât şi al istoriei, există posibilităţi pentru a obţine aceste reguli civilizate, şi încă într-o perioadă foarte scurtă de timp. Posibilităţi ca în timp de doar cinci ani să se modifice radical viaţa ţării”, a declarat Avtandil Mikaţadze, însărcinat cu afaceri interimar al Georgiei la Chişinău, într-un interviu pentru Info-Prim Neo, realizat cu ocazia aniversării a 21-a a Independenţei Republicii Moldova .

      Articole recomandate