Moldovenii un exemplu pentru Europa la capitolul demografic și social

moldova

Moldova se evidențiază pe fonul statelor europene, nu doar prin indicatori economici sau sociali, ci și prin cei demografici. Un exemplu în acest sens este vîrsta medie la prima căsătorie.

Astfel, după statisticile ONU, Moldova ocupă primul loc în Europa în ce privește vîrsta medie la prima căsătorie. Ea fiind de 24,5 ani. Astfel, dacă în Suedia vîrsta medie la care se căsătorește o domnișoară este de 32,9 ani, atunci în Moldova este de 23 ani.

moldova europa

Cam aceeași diferență este și în cazul bărbaților (35,5 ani – în Suedia și 26 în Moldova). Această situație este confirmată și de ultimele date ale Biroului Național de Statistică. Apropo, tendința „îmbătrînirii mirilor”se înregistrează în statele Europei de Vest încă din a doua jumătate a anilor 70.

Cauze

Cercetătorii înaintează mai multe explicații ale acestei tendințe: creșterea perioadei de înrolare în instituții de învățămînt, ridicarea nivelului de „independență” financiară a femeii, asociată cu extinderea și apărarea drepturilor femeii, popularizarea concubinajului și devalorizarea căsătoriei formale etc.

Sociologii au observat existența unei dependențe dintre nivelul de bunăstare (PIB per capita) al țării și vîrsta medie la prima căsătorie. Astfel, cu cît țara este mai bogată, cu atît „tinerii” se căsătoresc mai tîrziu. Explicația oferită se referă la schimbarea stilului de viață asociat cu transformarea valorilor, cauzat de dezvoltarea economiei de piață și creștea nivelului de trai.

Avantaj sau neajuns?

Din punct de vedere fiziologic, căsătoriile pînă la 30 ani reprezintă un avantaj, pentru că facilitează sarcina sănătoasă. În plus la aceasta, savanții americani au demonstrat că cei care se căsătoresc la vîrsta de 25 de ani au șanse mai mici de a divorța în viitor, numind această vîrstă drept vîrsta ideală pentru prima căsătorie. De asemenea, s-a demonstrat că după 30 de ani femeile tot mai mult se gîndesc la viața personală și sunt supuse unui risc mai mare de depresie în caz de „neasigurare” a ei.

dinamica-casatorii

Conform cifrelor oficiale, numărul căsătoriilor scade de 5 ani la rînd, asta în pofida faptului că din 1972 pînă în 1988 se atesta creșterea simțitoare a numărului de nașteri.

Un articol de Artiom Maister, pentru bloguvern.md.

      Articole recomandate