Moldovenii de peste hotare trimit acasă tot mai mulți bani

gara de tren moldova

Moldovenii plecaţi la muncă peste hotare au transferat în țară, în primele două luni ale acestui an, echivalentul a peste 202 milioane de dolari sau cu 26 de milioane de dolari mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului 2012.

Aproape 90 la sută din banii trimişi de moldovenii aflaţi peste hotare au ajuns în ţară prin intermediul sistemelor de transferuri rapide. Datele Băncii Naţionale arată că faţă de anul 2012, transferurile în euro şi dolari sunt în scădere în favoarea celor în ruble ruseşti. Astfel, peste 35 la sută din remitenţe au fost trimise în dolari, aproape 39 la sută – în euro, iar peste 27 la sută – în ruble ruseşti.

Un studiu sociologic efectuat în 2012 arătă că moldovenii de peste hotare, în special cei din Europa, au salarii medii de 1200 de euro, dintre care 700 de euro îi trimit acasă. Totodată, s-a constatat că fiecare a cincea persoană trimite bani acasă lunar, scrie jurnal.md.

Cel mai mare volum de remitenţe, 1,6 miliarde de dolari, a fost înregistrat în 2008. În anul de criză 2009 cifra a scăzut până la 1,2 miliarde.
Experţii internaţionali estimează că în următorii ani, volumul banilor trimişi de peste hotare se va dubla şi va atinge cifra de peste 2,3 miliarde de dolari.

Transferurile băneşti ale moldovenilor aflaţi la muncă peste hotare constituie aproape o treime din PIB-ul ţării.

      Articole recomandate