Moldoveanul care ar putea pune capăt cancerului

gulea

Un chimist moldovean a construit molecule care ar avea capacitatea de a lupta împotriva cancerului, pentru care a fost premiat cu aur la Bruxelles.

Chimistul cu potenţial este Aurelian Gulea. Mediul academic îl cunoaşte foarte bine. Este apreciat şi în afară pentru succesele sale remarcabile. Timp de 20 de ani a petrecut în laborator în speranţa că va identifica moleculele cu proprietăţi anticanceroase. Acum le-a descoperit. Au un efect de câteva sute de ori mai puternic decât orice medicament existent şi, deocamdată, este singurul om de ştiinţă din lume căruia i-a reuşit această performanţă.

El este cel care decide dacă molecula va rămâne în ţară şi astfel să fie dezvoltate medicamente ieftine pentru bolnavii de cancer din ţara noastră. El ar putea însă să-şi vândă invenţia şi să devină cel mai bogat chimist premiat cu aur din ţara noastră.

După ani întregi de muncă în laborator a construit moleculele în care omul de ştiinţă şi-a clădit multe speranţe. Acestea au fost testate pe celule canceroase – de cancer mamar, de ficat şi de prostată. Testele au fost efectuate peste hotare, deoarece în Moldova nu există laboratoare dotate pentru acest lucru.

Acum suntem în etapa de teste preclinice. Rezultatele au fost încurajatoare, a fost demonstrată o selectivitate. S-au făcut analize pe ficat, muşchi, sânge sănătos. Am verificat dacă nu provoacă mutaţii genetice”, mai spune chimistul. Moleculele nu au nume deocamdată şi designul lor este ţinut în secret. Acestea sunt cifrate. Pentru invenţia sa, Aurealian Golea a fost premiat cu aur la salonul de inventică de la Bruxelles, în luna noiembrie.

Sursa: e-sanatate.md

      Articole recomandate