Fostul premier britanic Margaret Thatcher a murit în urma unui atac cerebral, informează BBC. Baroneasa Thatcher avea 87 de ani şi a suferit un atac cerebral luni dimineaţă, a declarat purtătorul său de cuvânt, lordul Bell, citat de mediafax.ro
“Cu mare tristeţe, Mark şi Carol Thatcher au anunţat luni dimineaţă că mama lor, baroneasa Thatcher, a murit în urma unui atac cerebral”, a precizat purtătorul de cuvânt.
Margaret Thatcher a fost singura femeie aleasă să fie prim-ministru sau lider al unui partid politic major în Regatul Unit al Marii Britanii, precum și primul premier britanic ales de trei ori consecutiv (1979, 1983 și 1987), record politic pe care l-a egalat numai Tony Blair în 2005.
Cea supranumită “Doamna de fier” a fost un model pentru generaţii întregi şi de-a lungul timpului a avut păreri foarte pertinente, dar şi vorbe care au rămas în istorie. Libertatea.ro îţi prezintă un top 5 al citatelor marca Margaret Thatcher.
1. “O fi cocoşul cel ce cântă, dar găina e cea care depune ouăle”
2. “Dacă vrei ca ceva să fie spus, cere-i unui barbat acest lucru si-l va spune; dacă vrei ca un lucru să fie făcut, cere-i unei femei şi lucrul va fi făcut”
3. “Europa a fost creată de istorie. America a fost creată de filosofie”
4. “Lumea fără arme nucleare ar fi mai puţin stabilă şi mai periculoasă pentru omenire”
5. “Nu mă deranjează cât de mult vorbesc miniştrii mei atâta timp cât fac ceea ce spun eu”
Născută cu numele Margaret Roberts, a devenit deputat conservator în circumscripţia Finchley (Londra) în 1959. S-a retras din Camera Comunelor în 1992. A deţinut funcţia de ministru al Educaţiei şi a candidat împotriva premierului Edward Heath pentru postul de lider al Partidului Conservator în 1975. Margaret Teacher a câştigat alegerile generale în 1979, 1983 şi 1987, aminteşte Mediafax.
La finalul anilor ’80, însă, pe fondul unor noi impozite, al emergenţei unei puternice mişcări protestatare, chiar şi în interiorul propriului cabinet şi partid, Margaret Teacher şi-a dat demisia, în 22 noiembrie 1990. A fost succedată de John Major.