Liderul, între Tradiţionalism și Perspectivă

Actual, atractiv, magnetic aş spune, Leadership-ul devine, cu preponderenţă în societaţile urbane, cel mai „la modă” aspect ce ţine de succesul în afaceri sau succesul personal.

Ba mai mult, în goana urbană după popularitate și liderism dus la extrem, chiar și amatorii sunt cei care poate, departe de a fi lideri, au înţeles un lucru: liderul este diferit și cel mai important: face diferenţa!

Şi anume:

1Liderul îşi asumă alegerile
Un om puternic este un om asumat, iar un om asumat este înainte de toate, stăpân pe sine însuşi. Asumîndu-şi atitudinea, dar şi slăbiciunile într-o societate de tranziţie, care condamnă mai ușor decât acceptă, liderul uimește, motivează, face diferenţa şi mai mult de atât, şi-o asumă.

2Liderul inspiră şi nu confundă motivarea cu remunerarea „tradiţională”
Parafrazînd o idee veche și plină de sens, un conducător îşi învăţă oamenii să prindă peşte şi nu le oferă în plic înante de sărbători. Oricât de oportună nu ar părea această metodă, după un intens proces demotivaţional, zilnic şi constant, oamenii vor ajunge să lucreze de plăcere numai înainte de Crăciun sau de Paşte, cel puţin la noi în ţară.

3Liderul iubeşte oamenii şi crede în ei
Un dictator are putere, un tâlhar are putere, leadership-ul este ceva cu totul diferit.” În aceeaşi ordine de idei am putea adăuga că cea mai mare diferență dintre un șef nemulţumit, care are de-a face cu cei mai incompetenţi lucrători zilnic și un lider adevărat este  este că liderul știe că are în subordonare oameni și crede în ei, chiar dacă aceștia greșesc.

4Mai mult decît conducător, liderul este un vizionar
Viziunea este aspectul care face diferenţa dintre prezent şi viitor. Un lider vizionar dăruieşte societăţii o perspectivă asumată personal, indiferent dacă aceasta generează spaimă sau motivează la un nivel impresionant.

În concluzie, putem afirma că liderul este o personalitate asumată, care inspiră şi crede în oameni, care proiectează scopul unei întregi societăţi într-un viitor de succes şi care, prin diferenţa care o face, generează evoluţie şi schimbare.

      Articole recomandate