Ghid de comportament în Chișinău. În special pentru turiștii de peste Prut

S-au scris și s-au spus multe despre Chișinău, unora le place, altora nu prea, dar incontestabil are și el personalitatea lui și merită iubit, măcar pentru faptul că altă capitală nu vom mai avea.

Eu stau în oraș cam de 5 ani, am stat în trei cartiere, Râșcanovca, Centru și Buiucani, dar am treabă în toate cartierele și, probabil, am mers măcar odată pe 95% din străzile și străduțele din capitală. Îmi place noaptea când străzile sunt goale și luminițile lasă umbre pe asfalt.Dar azi vreau să vorbesc despre diferite curiozități care fac orașul ăsta o minune pentru mine, Chișinăul nu prietenește cu logica, dacă cineva caută logică în oraș atunci se dezamăgește groaznic, eu am început să-l plac când am început să mă amuz de situațiile penibile în care te poți trezi, azi o să vă fac cunoștință cu câteva, poate le aveți și voi.Un fel de top a lucrurilor pe care trebuie să le știi dacă ești prima oară în oraș, mai ales dacă ești frate de peste Prut. Scriu asta pentru turiștii români și nu numai, că m-au tot întrebat prietenii despre oraș.

Deci:
1În Chișinău casa se dă seara, așa că te poți trezi dimineața să n-ai unde schimba 100 de lei, mai mult chiar, poți fi dat afară din troleu pentru că n-are rest taxatorul și e vina ta că n-ai bani mărunți, iar la chioșcurile cu ziare nu-ți vor vinde ziarul preferat dacă ai 100 de lei, pentru că ești al doilea client, iar în casă pentru rest nu se lasă bani, aproape niciodată la nici o firmă. Deci 100 de lei în Chișinău, mai ales diminețile, sunt bani serioși.

2În Chișinău transportul public are regulile lui, care nu țin deloc de graficul afișat. De exemplu te poți trezi cu 7 trolee de același număr în stație timp de 2 minute, iar mai apoi poți sta 25 minute și aștepta, fără mari speranțe.

Mai poți asista și la certuri și bătăi dintre șoferii rutelor publice, cum ar fi naveta sau autobuzul. Timp de 5 ani am văzut orice, chiar și bătăi dure, pe care nici poliția nu le calma, asta între șoferii transportului public. Să circuli cu transportul public e un sport extrem și mi-ar place dacă l-ar înregistra și la olimpiade.

3Poți să nu auzi româna, sau cum îi spun unii *moldoveneasca*, zile întregi. Odată am lucrat 3 zile la un supermarket de la botanica și am auzit româna doar de două ori, iar la râșcanovca, unde stau acum, am auzit româna numai la mine-n casă, adică la bucătăria mea. Nu spun asta pentru că nu-mi place rusa, să fie clar, doar că mi se pare foarte curios că poți trăi în Chișinău și poți, zile întregi, să n-ai nevoie de limba română, pentru că nimeni nu o vorbește.

4În Chișinău evenimentele se petrec toate odată. Poți să ai 5 evenimente pe seară, toate bune și să nu știi unde să merge, iar mai apoi să n-ai nici un eveniment câteva săptămâni, să nu știi unde să mergi pentru că n-ai unde.

5Localurile din oraș sunt neargumentat de scumpe și, de regulă, rețelele de localuri, care aparțin cam toate câtorva afaceriști, nu prea propun ceva interesant, nici nu gătesc prea gustos. Am fost în diferite localuri și nu m-au hrănit pentru banii pe care i-au cerut, poate doar în două localuri, care au un pic de obraz, aici aș da numele unor localuri care au mai multe fițe decât calitate, dar nu despre asta-i textul de azi.

6Nu se practică culoarea. Oamenii sunt timizi când vine vorba de culori, n-ai să prea vezi multă culoare în hainele locuitorilor acestui oraș, despre care se spunea că-i orașul alb. Negru, sur și bej sunt culorile de bază.

7Foarte multă publicitate și foarte puțină care transmite ceva. Avem o duzină de agenții, dar sincer să fiu, n-aș putea numi una care să-mi placă în întregime, la fel cum foarte rar se întâmplă să văd un poster sau un panou bine gândit și care ar transmite un mesaj clar, dar și ar fi estetic și s-ar potrivi bine. Nu știu dacă înțelegeți la ce mă refer, e prea multă publicitate proată pentru un oraș atât de mic, iar asta taie ochii și strică imaginea orașului.

8Șoferii nu țin cont de regulele de circulație, mai mult chiar, șoferii dacă urcă la volan uită că au fost pietoni și vor fi pietoni când vor coborî din mașină. Chișinăuianul crede că s-a născut în mașină, de aia încearcă să-și parcheze mașina cât mai aproape, ca să nu prea meargă pe jos.

9Taxiul luat de la bordură e de două ori mai scump decât dacă-l chemi. Dar cel mai curios lucru este că în oraș sunt cam o duzină de firme care prestează așa servicii, însă dacă ai nenorocul să ai nevoie de taxi și afară ninge sau plouă un pic mai mult, atunci nu vei găsi nici o mașină, pentru că șoferii nu vor să strice mașinile pe vreme proastă, sau și mai curios e atunci când refuză să meargă la anumite adrese pentru că sunt prea departe, deși tot orașul e cât două cartiere din București.

Se poate întâmpla să cauți o mașină câteva ore și fetele de la recepție să uite că n-au găsit mașină, așa că dacă vrei să mergi undeva noaptea începe să cauți un taxi cu câteva ore până la eveniment, sau pornește-te pe jos. Dacă ești în oraș prima oară să nu te mire: taxiștii nu-ți vor da cec și să știi că lucrează numai dacă au ei chef și dacă vrea mușchiul lor.

10Chișinău e orașul în care șoferul de maxi-taxi te poate da afară din mașină dacă-i faci observație că ascultă retrofm prea tare, sau că vorbește la telefon cât conduce, să știi că e un lucru normal asta, șoferii transportului public întodeauna vorbesc la telefon, se plictisesc să facă același drum și se mai distrează și ei așa.

11Dacă nu-i placi vânzătorului atunci nu-ți va vinde, așa lucrează în Chișinău afacerile. Chișinăuianul este un țăran urbanizat sau un rus cu carnet de pardid nevalabil, este o ființă mândră pe ceva ce încă n-am înțeles, dar cert e că chișinăuianul este foarte mândru pe ceva, dacă cumva îi atingi această latură, îi atingi orgoliul, să știi că refuză categoric să te bage în seamă, iar dacă arăți mai colorat un pic atunci ești sau gay sau narcoman, două categorii care-s evitate în Chișinău.

12În Chișinău toți întodeauna undeva se grăbesc, dar niciodată nimic nu se face. E o minune și cred că nici oamenii de știință din Marea Britanie nu vor avea un răspuns la asta.

13În Chișinău dacă vrei să faci o afacere și să ai succes trebuie să nu uiți să bagi cuvintele cheie care-s: LUX, MEGA, ORIGINAL, SUPER, LIUCS, DELUX! În Chișinău chiar și cea mai de căcat cremă e de Lux, iar dacă zici ceva sau ai pretenții și nu-ți place că-i lux, atunci poți să te întorci în borâta ta de bortă, pentru că numai un chișinăuian înțelege luxul, restu-s niște țărani care nu se pricep deloc. Tot ce-i roman și grec e prieten cu arhitectul chișinăuian.

14Încă ceva important: în Chișinău toți știu tot. Toți se pricep la toate. Chișinăuianul este un fel de geniu neînțeles. Toți fac politică și toți știu de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă, toți sunt specialiști în toate domeniile. Să nu cumva să nu crezi în asta!

15Cele mai frumoase femei din țară sunt în capitală, dar să nu crezi că dacă e de la țară păi a rămas tot o fetiță naivă și drăguță, nu, odată ajunsă în oraș fata devine orășeancă, iar asta deja are alte reguli. Fetițele din capitală sunt ca cele de la țară, numai că au mai mult pretenții și mofturi, sî nu crezi că o iei cu o înghețată. O iei, dar cu două.

16Să știi că în Chișinău nimeni nu vorbește româna impecabil. Să nu faci glume pentru că poți să iei la măsea. Moldovenii sunt foarte supărăcioși și tare ușor iau în cap tot. E mai greu să superi un artist decât un chișinăuian. Ai grijă.

17Rușii beau mai mult decât tine. Orice nu s-ar întâmpla nu te întrece în băutură cu rușii din Chișinău. Mai ales la vodkă. Chiar dacă ești campion mondial la băut vodkă nu te întrece, crede-mă pe cuvânt, chișinăuianul niciodată nu cedează.

18Dacă cauți droguri să știi că aproape toți fumează sau trag ceva, dar niciodată nimeni nu va spune că are sau va recunoaște că face asta. Nu întreba niciodată direct în față omul dacă consumă droguri, poți să iei una în nas, mai bine găsește o metodă să te apropii și după ce un pic v-ați împrietenit și foarte diplomatic, întreabă asta.

19Să nu faci glume care conțin cuvântul MAMĂ, asta-i sfânt, să nu faci asta orice s-ar întâmpla și oricât de dură n-ar fi cearta. Pentru asta în Chișinău poți fi bătut așa cum nu te bate nici miliția. La fel să nu te bagi la o tipă ocupată, mai ales dacă băiatul e undeva în zonă, chiar dacă femeia vrea și tu ești un adevărat Casanova, nu-ți recomand asta.

20Să știi că moldovenii sunt ospitalieri și-ți vor turna ce au mai bun, te vor hrăni și te vor ocroti, dar trebuie să fii modest și un pic prostuț, să nu o faci pe șmecherul în Chișinău, mai bine taci și spune DA.  Apropo să fii atent când vorbești într-o companie mai mare de 5 oameni despre istoria acestei țări, în Chișinău fiecare familie are istoria ei, fiecare casă are istoria ei, fiecare om a învățat la școală o altă istorie, se poate întâmpla să nu aveți aceeași istorie și să nu prea meargă treaba, mai ales dacă ați băut.

Fii atent și fii pe pace. Avem cele mai frumoase femei din zonă și prețurile sunt relativ bune, dacă ai salariu european. Sper să ții cont de ce ți-am spus și în felul ăsta o să fii și tu mai fericit și tumpul o să-l petreci mai bine.

P.S: Noi nu suntem ruși sau parte a Rusiei. Să nu vii cu glume și cu căcaturi din alea sovietice sau comuniste și să nu povestești despre Ceaușescu prea mult, pe nimeni nu interesează asta. Poți să lauzi scriitorii ruși care-ți plac, dar nu prea mult, să simți măsura și să te oprești la timp. Nu vorbi mai mult decât interlocutorul tău despre ceva ce ține de capitală, dacă el nu-ți cere părerea sau nu așteaptă asta de la tine.

Sursa

      Articole recomandate