Libertatea presei – Republica Moldova, pe locul doi în topul ţărilor Parteneriatului Estic

liberi

Într-un top menit să evidenţieze gradul de libertate a presei la nivelul ţărilor Parteneriatului Estic, Republica Moldova şi-a adjudecat locul al doilea.

Medalia de aur” i-a revenit Georgiei, care a acumulat 1.222 de puncte, în timp ce cota definitorie pentru ţara noastră în acest context, a fost evaluată la 1.111 puncte.

Observatorii au plasat pe cel de-al treilea loc Armenia, cu 912 puncte, urmată de Ucraina (797 puncte) şi Azerbaijan (523 puncte).

Potrivit  EaP Media Freedom Watch Project, ultima pe listă este Belarus, căreia i-au fost acordate doar 414 puncte. Indexul libertăţii de exprimare a fost întocmit pe baza sondajelor efectuate în perioada martie-iunie 2013, fără să analizeze însă şi nivelul calităţii jurnalismului în ţările partenere.

Proiectul şi-a propus să ofere o viziune asupra gradului de libertate a presei în această zonă, pe baza următoarelor criterii de evaluare:

  • Context politic – nivel de drepturi şi libertăţi mass-media garantate de Constituţie;
  • Practici actuale – restricţii, inlusiv eventuale atacuri, ameninţări, detenţii, persecuţii, acces la informaţii şi cenzură;
  • Acces la difuzarea în masă;
  • Acces la Internet.

ENP

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate