Keith Haring pictorul de mănăstiri și stații de metrou. Cine e artistul graffiti omagiat azi de Google

Keith Haring este sărbătorit astăzi de Google, când se împlinesc 54 de ani de la naşterea sa. Majoritatea lucrărilor artistului graffiti sunt inspirate din viaţa oamenilor din New York, din gesturile pline de energie şi vitalitatea debordantă a acestora. Google a respectat stilul lui Keith Haring şi a realizat o grafică a logo-ului în acelaşi ton.

Keith Haring s-a născut pe 4 mai 1958 în oraşul Reading din Pennsylvania, SUA şi a crescut în Kutztown cu mama sa, Joan Haring şi tatăl său, Haring Allen, un caricaturist. El a avut trei surori mai mici, Kay, Karen and Kristen. Interesant este faptul că părinţii săi au vrut neapărat ca numele tuturor copiilor să înceapă cu litera ”K”.

Haring a îndrăgit arta de la o vârstă fragedă. În perioada 1976-1978, el a studiat arta comercială la The Ivy School of Professional Art, o şcoală de artă din Pittsburgh. El şi-a pierdut repede interesul pentru arta comercială şi, în 1978, la vârsta de 19 ani, s-a mutat la New York, unde a studiat la Şcoala de Arte Frumoase. Aici, el a fost inspirat în special de graffiti.

Haring a atras pentru prima dată atenţia publicului prin desenele sale cu cretă realizate pe peroanele de la metroul new-yorkez. Arta sa se remarca prin folosirea de linii îndrăzneţe, culorii vii şi figuri active care transmit mesaje puternice despre viaţă şi unitate.

Aici l-a cunoscut pe Jean-Michel Basquiat, un alt ”artist al străzii”, poreclit ”copilul graffiti”. Cei doi sunt consideraţi primii artişti graffiti care au ridicat această mişcare la rangul de artă.

Începând cu anul 1980, Haring a organizat expoziţii în Club 57 din New York. A participat la Expozitia din Times Square, unde a desenat pentru prima dată animale şi feţe de oameni. În 1981, el a schiţat primele sale desene cu cretă pe hârtie neagră şi a vopsit tot felul de obiecte din plastic şi metal.

Începând cu anul 1984, Haring a realizat graffiti în diverse locuri ale lumii, incluzând Statele Unite, Europa şi Australia. Câteva dintre aceste lucrări au supravieţuit de-a lungul timpului (de exemplu, cea de pe peretele depozitului Muzeului Stedelijk din Amsterdam, Olanda, realizată în anul 1986), dar altele au fost distruse (precum cea realizată pe Zidul Berlinului în Germania, tot în anul 1986).

În anul 1986, ca o reacţie împotriva elitismului din lumea artiştilor, Haring a deschis în New York Pop Shop, un magazin care vindea suveniruri create de el. Desenele bizare, dar pline de energie ale lui Haring au fost aplicate pe o gamă largă de produse, de la tricouri până la un balon, în anul 1989.

      Articole recomandate