Frenezia iPhone a început din nou. Un angajat uită prototipul celui de-al cincilea model al telefonului mobil Apple într-un bar şi zvonurile cu privire la fabricaţie şi data probabilă de lansare curg pe internet. Pură coincidenţă sau doar o strategie de marketing foarte bine gândită?
Cel mai fierbinte subiect de discuţie din lumea tehnologiei a fost săptămâna trecută lansarea noului telefon mobil de la Apple. Deşi neconfirmat în vreun fel de companie, cel de-al cincilea model iPhone, care se va numi probabil iPhone 5, ar putea ajunge în magazine în octombrie, mai exact pe data de 21, dacă e să luăm în calcul zvonurile şi speculaţiile care au împânzit în ultimele zile internetul, având la bază un document primit de bloggerul american Chris Ziegler de la un angajat anonim al BestBuy. De altfel, lanţul de retail ar trebui să înceapă să accepte precomenzi încă din prima săptămână din octombrie, conform aceluiaşi document, ceea ce înseamnă că produsul ar urma să fie propriu-zis distribuit în termen de numai câteva săptămâni. „Nu comentăm zvonuri şi speculaţii”, a declarat însă ferm un purtător de cuvânt al Apple.
Secretomania n-ar trebui să fie totuşi surprinzătoare. Steve Jobs a ales dintotdeauna politica tăcerii, o strategie care a dat mereu roade prin frenezia generată chiar şi cu jumătate de an înainte de lansare în jurul produselor companiei şi pe care compania pare că a moştenit-o şi după retragerea legendarului CEO. Speculaţiile au avut întotdeauna un sâmbure de adevăr şi au fost alimentate de scăpări ale unor angajaţi ai Apple sau apropiaţi ai companiei care au preferat să nu-şi dezvăluie identitatea. Dovadă, încă o dată, că Apple este o maşinărie de marketing foarte bine unsă, care a ştiut cum să aducă în lumina reflectoarelor produse chiar dacă nu dintre cele mai spectaculoase sau cu tehnologii de ultimă oră. În fond, ce alte produse în afară de telefoanele mobile iPhone sau tabletele PC iPad au determinat consumatorii să formeze cozi interminabile în faţa magazinelor care urmau să le vândă pentru a fi astfel printre primii posesori? Săptămâna trecută un prototip al noului iPhone 5 a fost uitat într-un bar din San Francisco, Cava 22, şi aparent vândut ulterior pe internet pentru nici 200 de dolari. Se întâmplă, ar spune unii, însă nu mai pare doar o scăpare nevinovată având în vedere că acelaşi lucru s-a întâmplat şi anul trecut cu un prototip al iPhone 4, cu foarte puţin timp înainte ca telefonul să ajungă în magazine. Cu atât mai mult cu cât de astă dată nici Apple n-a declarat telefonul pierdut sau furat, deşi Jose Valle, proprietarul barului cu pricina, a recunoscut că a primit mai multe telefoane de la un bărbat care întreba despre un iPhone pierdut.
O lansare în octombrie pare plauzibilă şi pentru că se pare că iPhone 5 a intrat deja în producţie. Nu numai că se lucrează deja din iulie la componentele necesare, dar renumita fabrică de electronice Foxconn a început asamblarea râvnitului telefon mobil, după cum scrie blogul Macotakara din China, una dintre nenumăratele surse de zvonuri despre produsele Apple de pe internet. Asta după ce la începutul lunii august se zvonea că au fost comandate 10 milioane de exemplare şi de la fabrica Pegatron. Între timp, Apple a început să instruiască angajaţii din magazinele Apple Store cu privire la sistemul de operare iOS 5 cu care va fi dotat iPhone 5, conform 9to5mac.com, lucru care s-a întâmplat de obicei cu câteva săptămâni înainte de lansarea produsului cu software nou. Iar în Germania, Deutsche Telekom le permite deja clienţilor săi să rezerve câte un exemplar din viitorul model de telefon, conform Bloomberg, chiar dacă nu poate oferi informaţii cu privire la o posibilă dată de lansare, specificaţii sau preţ.
Despre specificaţiile tehnice ale iPhone 5, majoritatea specialiştilor care s-au încumetat să facă speculaţii susţin că modelul va avea un ecran ceva mai mare decât predecesorul său, cu o diagonală de aproximativ 4 inci (10 centimetri). Totodată, se vorbeşte despre un procesor dual-core A5, superior celui de pe iPhone 4, precum şi de o cameră foto cu o rezoluţie de 8 megapixeli, deja comparabilă cu cea a unui aparat foto din gama de bază. Informaţii care au stat inclusiv la baza telefoanelor hiPhone 5, versiuni chinezeşti ale unui potenţial iPhone 5. Pe Taobao, de pildă, cel mai mare site de comerţ electronic din China, telefoanele contrafăcute se vând la preţuri derizorii care coboară chiar şi la 31 de dolari. Pentru că nu există însă un model concret din care să se inspire, chinezii au combinat iPhone 4 cu detaliile scăpate pe internet despre iPhone 5, fabricând astfel mai multe versiuni ale noului telefon.
Cei de la Apple nu par să fie totuşi deranjaţi de apariţia telefoanelor contrafăcute. Este adevărat, chinezăriile nu pot fi considerate un competitor sau o ameninţare, dar nu a fost luată absolut nicio măsură în acest sens, deşi pentru a-şi proteja drepturile de proprietate intelectuală compania a mers atât de departe încât a reuşit să obţină interzicerea comercializării unei tablete concurente iPad pe piaţa europeană. Telefoanele hiPhone 5 şi toate scurgerile de informaţii pot fi, aşadar, fie o problemă de securitate a Apple, fie o tactică de marketing prin care este menţinut interesul consumatorilor. Cei mai mulţi înclină spre cea de-a doua variantă.