Investiţiile străine în Republica Moldova – între statistici şi fapte concrete

1

Investiţiile străine în Republica Moldova ar putea constitui un veritabil atù al ţării noastre, în procesul de depăşire a standardului de subdezvoltare economică, cu condiţia reducerii birocraţiei şi simplificării procedurilor corelate.

Potrivit datelor oficiale cuprinse în Registrul de Stat, în prezent, România ocupă primul loc în clasamentul statelor cu cel mai mare număr de întreprinderi înregistrate pe teritoriul ţării noastre, având 1381 de activităti deschise în Republica Moldova, urmată de Italia, cu 1013 întreprinderi şi de Turcia, cu 977 de întreprinderi.

Din punct de vedere al volumului investiţiilor străine, medalia de aur îi revine însa Olandei, care deşi are doar 153 de întreprinderi în Republica Moldova, a investit în acestea un capital de peste 2081 milioane lei, urmată de Italia, cu 1330 de milioane lei şi de Rusia, cu 863 de întreprinderi şi un capital de 970 de milioane lei investiţi.

Acestea sunt însă statisticile la începutul lunii septembrie, anul în curs, care nu includ informaţii referitoare la măsurile ce urmează să fie adoptate pe viitor, în vederea atragerii de noi investiţii străine în ţara noastră.

Veştile îmbucurătoare nu lipsesc totuşi – pe lista „faptelor concrete” se înscriu două iniţiative salutare: Ministerul Afacerilor Externe din România, a anunţat alocarea sumei de 150 de mii de euro pentru proiectul „Consolidarea şi dezvoltarea capacităţii Biroului de Migraţie şi Azil (BMA) din Republica Moldova”.

Pe de altă parte, Germania a anunţat la rândul său, decizia de acordare a unei asistenţe financiare în valoare de 14 milioane de euro, potrivit declaraţiilor şefei Departamentului pentru Europa de Sud-Est, Annette Seidel.

Suma va fi direcţionată spre proiectele de dezvoltare regională, proiecte sociale, dar şi dedicate susţinerii Întreprinderilor Mici şi Mijlocii.

Dacă moldovenii vor reuşi să valorifice pe deplin avantajele legate de poziţia geografică a ţării, de calitatea şi calificarea forţei de muncă locale şi nu în ultimul rând, de avantajele reliefului şi resurselor naturale deţinute, toate sumele atrase, fie sub formă de investiţii străine, fie ca suport financiar, ar putea deveni o veritabilă rampă de lansare a economiei locale, cu şanse reale de succes în perioada imediat următoare.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate