Invenția unui student poate pune capăt „Erei Petrolului”

Este încă student, dar a pus bazele unei companii care a realizat vânzări de trei milioane de dolari în 2011. Însă, cel mai important, Daniel Gomez a oferit o instalaţie pentru lumea viitorului.

Cu aceasta, s-ar putea produce biocombustibil în orice sat sau oraş, acesta urmând să înlocuiască, total sau parţial, produsele pe bază de petrol.Producţia de biodiesel a explodat în ultimii ani. Alternativă la petro-diesel, biodieselul este obţinut, aşa cum ne indică şi numele, din plante. Există cereale cultivate special pentru obţinerea de biodiesel (de exemplu, rapiţa), dar orice plantă oleaginoasă poate fi folosită pentru producerea de biodiesel.

Pentru a obţine biodiesel din aceste plante este nevoie de o instalaţie. Aceste unităţi de producere a biodieselului sunt, de regulă, extrem de mari şi scumpe. Am spus „de regulă” deoarece acest tânăr, Daniel Gomez, a inventat – împreună cu câţiva colegi de la Facultatea de inginerie chimică din Monterrey, Mexic – o instalaţie de mici dimensiuni, cu costuri de înfiinţare şi de operare mici. Tehnologia Solben permite producerea de combustibil de înaltă calitate de către micii cultivatori de plante pentru biodiesel. Unitatea de bază produsă de aceşti mexicani produce 105 galoane de biodiesel pe zi.

Interesant este că sistemul este modular, astfel încât capacitatea de producţie poate fi crescută. „Fabrica poate creşte precum Lego„, spune Gomez pentru Mother Nature Network.  La o fabrică din Tapachula, Mexic, dotată cu tehnologie Solben, producţia este una foarte ridicată – 2.100 de galoane de biodiesel într-o zi.

Compania fondată de Gomez a avut vânzări de 1 milion de dolari în 2010 şi 3 milioane de dolari în 2011. Pentru 2012, estimările sunt extrem de favorabile, vânzările urmând să fie de zeci sau chiar sute de ori mai mari.Arderea biodieselului în locul combustibilului pe bază de petrol reduce substanţial emisiile de gaze poluante în atmosferă. Mai mult, este mai puţin periculos decât petrolul deoarece este mult mai puţin inflamabil decât acesta.

      Articole recomandate