Situat în apropiere de Hong Kong, oraşul Kowloon a fost vreme de ani buni o problemă pentru autorităţile chineze, din cauză că a devenit cel mai aglomerat loc din lume.
Cei 50.000 de locuitori ai săi au trăit înghesuiţi în aproape 300 de blocuri de apartamente, construite fără vreun fel de aprobare până în anul 1992, când autorităţile chineze au decis să demoleze orăşelul şi să construiască în locul său un parc, scrie Daily Mail.
Înainte ca el să dispară de pe harta lumii, doi fotografi au ales să-şi petreacă cinci ani de zile în Kowloon, pentru a observa stilul de viaţă al oamenilor de acolo. Cunvintele nu pot descrie lumea pe care ei au surprins-o în imagini.
În încercarea de a stârpi infracţionalitatea care domina zona, în 1948 autorităţile au suspendat orice formă de sprijin acordată oraşului Kowloon. Deşi condiţiile erau jalnice, cele 33.000 de familii de chinezi au continuat să-şi ducă liniştite traiul în acelaşi loc înghesuit şi murdar, pentru încă trei decenii.
Planul oficialilor de a distruge focarul din Kowloon nu a dat roade ci, dimpotrivă, lipsa unei legislaţii şi traiul foarte ieftin au devenit un punct de atracţie pentru micii afacerişti.
În anii ’80, locul devenise faimos pentru numeroasele case de toleranţă, cazinouri şi de desfacere pentru cocaină. Kowloon s-a făcut cunoscut şi pentru comercianţii de carne de câine sau pentru dentiştii care profesau fără să respecte vreo normă de igienă.
În ultimii ai de existenţă a oraşului infracţionalitatea scăzuse, însă condiţiile sanitare inexistente transformaseră locul într-un focar de infecţie care ameninţa întregul Hong Kong. Cu toate că locuitorii din Kowloon nu păreau a fi deranjaţi de mizeria din jurul lor, guvernul a cheltuit aproape 350 de milioane de dolari pentru despăgubirea celor evacuaţi.
Deşi la mijlocul anilor 90 întreaga populaţie fusese relocată, iar în locul ghetourilor de odinioară trona un spaţiu verde, oraşul Kowloon a rămas în istorie ca cel cea mai populată localitate din lume.