Gustul berii, descifrat de limba electronică a specialiștilor spanioli

 

beer

Cercetătorii spanioli au inventat o limbă electronică specială, care deși nu dispune de papile gustative, e înzestrată cu capacitatea de a identifica orice tip de bere, fără să poată fi pacalită.

Se spune ca berea dezleaga limba, ca orice alta bautura alcoolica, de altfel – un motiv suficient de stimulant, pentru ca oamenii de stiinta sa inventeze un dispozitiv in masura sa „guste” un numar nelimitat de beri, fara consecinte „ametitoare”.

Este vorba despre un grup de specialisti din cadrul Universitatii din Barcellona, care dau astfel startul cursei pentru realizarea unui robot dotat cu (bun) gust.

Prototipul, prezentat intr-un studiu publicat in paginile revistei de specialitate Food Chemistry, este alcatuit din 21 de „electrozi ionici”, care reactioneaza la contactul cu diferite substante chimice.

Fiecare tip de bere, determina elaborarea unui spectru unic de semnal, asemenea unei „semnaturi chimice” specifice.

Dispozitivul nu recunoaste bauturi a caror semnatura chimica nu i-a fost pusa la dispozitie, ceea ce, in opinia realizatorilor sai, ii demonstreaza  buna functionare: berea amestecata cu apa, de pilda, nu e catalogata drept bere.

Ce usurare! 

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate