Cromatica emoțiilor umane, într-o reprezentare grafică deosebită

Oamenii de știință au elaborat un studiu grație căruia, ne este dezvaluită legătura biunivocă între zone specifice ale corpului și un anumit tip de emoție intensă, resimțită într-o situație-cheie.

Este vorba despre ceea ce multe expresii din batrani, par sa defineasca foarte bine o anumita stare de spirit, referindu-se la o serie de parti ale corpului, dupa cum ar fi, de pilda, formula „a vedea negru inaintea ochilor de manie”, „i s-a pus un nod in gat de surpriza”, „de frica, inima-i batea sa-i sparga pieptul” si multe altele, din aceeasi gama.

F

Pe baza experientelor efectuate asupra a 700 de voluntari din trei tari diferite (Finlanda, Suedia si Taiwan), specialistii au realizat o „schita de amplasament” pentru fiecare din principalele emotii umane, reprezentand cu galben, zonele de intensitate sporita la nivelul corpului si cu albastru regiunile neafectate de senzatia respectiva.

S-a obtinut astfel, o reprezentare grafica deosebita, care demonstreaza ca mania se resimte intens la nivelul capului, uimirea la nivelul faringelui si frica la nivelul toracelui, in zona cordului.

Studiul a relevat totodata, ca exista doar doua emotii intense care reusesc sa „invaluie” in totalitate organismul omului si anume dragostea si fericirea, care se raspandesc in tot corpul.

Prietenii stiu de ce!

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate