Gideon Sundback, inventatorul fermoarului, omagiat de Google

Google şi-a modificat, marţi, logoul pentru a-l omagia pe inventatorul fermoarului: Gideon Sundback, la împlinirea a 132 de ani de la naşterea inginerului suedez, care a revoluţionat industria modei prin dispozitivul său.

Noul logo al Google, care este dedicat lui Gideon Sundback, înfăţişează un fermoar interactiv, plasat pe verticală în centrul literelor Google, care par brodate cu aţă de culori diferite.

Gideon Sundback (Otto Fredrik Gideon Sundback) s-a născut pe 24 aprilie 1880, la o fermă din Suedia. El a fost fiul lui Jonas Otto Magnusson Sundbäck, un fermier prosper, şi al soţiei sale, Kristina Karolina Klasdotter. După ce şi-a făcut studiile în Suedia, Gideon Sundback s-a mutat în Germania, unde a studiat la şcoala politehnică din Bingen am Rhein, iar în 1903 a susţinut examenul de absolvire, devenind inginer. Doi ani mai târziu, în 1905, a emigrat în Statele Unite ale Americii, unde, iniţial, a lucrat pentru o companie care proiecta dispozitive de fixare, iar ulterior a devenit angajat al Universal Fastener Company din Hoboken, New Jersey. În 1909, Sundback s-a căsătorit cu Elvira Aronson. Ulterior, Sundback a fost promovat pe poziţia de designer şef la Universal Fastener.

Sundback a creat dispozitivul cunoscut astăzi ca „fermoar” între anii 1906-1914, desăvârşind munca altor ingineri, precum Elias Howe, Max Wolff şi Whitcomb Judson, care încercaseră să creeze un dispozitiv de prindere.

Dispozitivul cu care este asociat Sundback, pe care acesta l-a desăvârşit în 1913, este un fermoar cu dinţi ovali care se blochează (înainte a existat un dispozitiv asemănător fermoarului, care folosea cârlige pentru a se închide). Solicitarea de înregistrare a noii invenţii a fost depusă în 1914 şi a fost aprobată în 1917.

Iniţial, Sundback a propus folosirea noului dispozitiv pentru închiderea cizmelor femeilor, noua invenţie fiind folosită şi pentru pantaloni şi rochii abia în anii 1930.

La vremea respectivă, invenţia lui Sundback nu purta numele de „fermoar”. Cuvântul „fermoar” a fost popularizat maitârziu de BF Goodrich Company, care a folosit la fabricarea produselor sale dispozitivul de fixare creat de Sundback.

În momentul de faţă, fermoarul se regăseşte în mod frecvent pe listele invenţiilor care au modelat lumea.

Sundback a murit în 1954, din cauza unei boli de inimă, şi a fost înmormântat în cimitirul Greendale din Meadville, Pennsylvania.
Google îşi modifică frecvent logoul pentru a marca evenimente importante ale istoriei universale sau pentru a celebra mari personalităţi.

      Articole recomandate