Natura nu încetează niciodată să ne uimească cu fenomenele sale, lăsând în urmă, de cele mai multe ori, rezultate spectaculoase. Fie că au apărut în urma unor prăbuşiri sau alunecări de teren, unele sunt atât de uimitoare, încât devin adevărate atracţii turistice.
În 2003 un autobuz parcat pe o stradă din Lisabona, Portugalia a avut ghinionul să fie înghiţit de o groapă care s-a deschis sub asfalt. Cauza pare a fi fost reţeaua de canalizare care a ajuns să se surpe în timp, odată cu infiltrarea precipitaţiilor în sol.
Tot precipitaţiile par să fi fost şi cauza scufundării unei suprafeţe din Guatemala. Aici furtuna tropicală Agatha a lăsat în urma sa, după doar câteva zile, un imens crater. Specialiştii spun că multe zone din Statele Unite sunt expuse acestui risc şi aceste fenomene cauzate de infiltrarea apei în sol sunt imprevizibile.
În 1981, un ştrand întreg era şters de harta Floridei, din Winter Park. În acest caz se pare că a fost vorba de infiltrarea apei prin canalele de scurgere ale bazinelor, ceea ce a determinat erodarea solului nisispos din zonă.
În 1994, tot în Florida, în Mulberrype locul unei foste exploatări miniere, s-a format o groapă adâncă de 56 de metri. Compania minieră a lăsat în urma exploatării un teren mlăştinos, care s-a scufundat în cele din urmă.
Gropile se pot forma oriunde. Chiar şi sub apa oceanului. Este cazul „Gropii Albastre” din apropiere de Belize, care s-a format prin surparea platformei continentale, ca urmare a infiltrării apei oceanice, prin canalele de scurgere subacvatice.
Exploatările de zinc au dus la scunfundarea, în anul 2008, a solului din Picher, Oklahoma, din apropiere de frontiera cu Kansas. Zona este plină de mine de suprafaţă, ale căror tavane s-au surpat.
O groapă de 45 de metri a fost creată şi pe râul Jokulsa, unul dintre cele mai mari din Islanda, sub acţiunea izvoarelor geotermale din subteran.
Un crov imens se află şi în Mexic, în apropiere de Peninsula Yucatan. Acesta găzduieşte şi o acumulare de apă, folosită odinioară de către maiaşi pentru relaxare şi aducerea de ofrande zeilor.
Groapa Neversink, din Alabama, Statele Unite, a devenit vizibilă în anul 1998. Deşi are doar 15 metri adâncime, aceasta este specială graţie unei specii rare de ferigă pe care o găzduieşte.