Galerie Foto: 10 tehnologii care ne vor schimba radical viaţa

Descoperirile tehnologice din ultimii ani au reuşit să îmbunătăţească simţitor viaţa oamenilor sau chiar să schimbe modul în care lucrăm, ne petrecem timpul liber sau chiar trăim. Site-ul mashable.com a realizat un top al tehnologiilor la care se lucrează în prezent, aflate în diferite stadii de dezvoltare, şi care ne vor schimba în continuare obiceiurile.

Printre aceste tehnologii se numără cele menite să reducă poluarea, sau să faciliteze călătoriile în spaţiu. În rândul celor cu impact asupra vieţii de zi cu zi a oamenilor, experţii lucrează intens la maşina fără şofer, la carnea artificială sau la încărcătorul wireless.

Liftul spaţial. Japonia face progrese în planul său ambiţios de a crea un lift spaţial, care va consta într-un cablu foarte rezistent ce va fi întins între o locaţie de pe Pământ şi o staţie spaţială aflată la 35.400 de kilometri. Liftul cu o capacitate de 30 de persoane va urca cu o viteză de 200 km/oră, călătoria durând opt zile. Liftul va avea camere şi alte atracţii turistice. Japonezii spun că vor putea construi liftul până în 2050.

Carnea artificială. Într-o încercare de a proteja mediul, oamenii de ştiinţă olandezi vor să ajungă la producţia de masă a cărnii de laborator. Cu ajutorul acestei tehnologii, pornind de la celule stem de origine animală se poate crea ţesut muscular. PETA speră ca pe baza aceleiaşi tehnologii să se poată produce şi carne de pasăre.

Cititul minţii. În următorii cinci ani, IBM speră să dezvolte un computer care să fie controlat prin intermediul gândurilor. O persoană poartă un dispozitiv pe cap care poate detecta semnalele transmise de creier şi le trimitete computerului, care va efectua comanda dată.

Dronele. Dronele sau avioanele fără pilot sunt o tehnologie care este deja folosită în diferite scopuri, dar ea se dezvoltă rapid.

Electricitate wireless. Încărcatul telefonului cu un încărcător cu cablu va fi în curând de domeniul trecutului. O serie de companii au dezvoltat deja produse care permit încărcarea wireless a telefoanelor şi este aşteptat ca această tehnologie să fie extinsă şi către alte gadgeturi.

 

Maşina “invizibilă”. Pentru a promova noua maşină electrică, ce nu emite noxe, Mercedes a venit cu o reclamă diferită pentru noul model: a făcut maşina invizibilă. Deşi compania spune că motorul pe hidrogen este gata pentru producţia de serie, maşina nu va fi lansată până în 2014. Neemiţând noxe, maşina este practic “invizibilă” din punctul de vedere al impactului asupra mediului.

Maşina fără şofer. Maşinile au deja GPS, sisteme de avertizare pentru schimbarea benzii şi posibilitatea de a parca singure, aşa că este doar o problemă de timp până când maşinile fără şofer vor deveni realitate. Google a obţinut patentul pentru tehnologia maşinii fără şofer şi o testează în Nevada, SUA.

Maşinile zburătoare. Maşina zburătoare este un obiect la care mulţi visează. Compania Terrafugia a dezvoltat o astfel de maşină ce va putea fi comandată începând cu anul acesta, cu ocazia Salonului Auto de la New York.

Asistenţi personali robotizaţi. De la sarcini simple precum deschiderea unei uşi până la ajutorul acordat persoanelor paralizate, roboţii au devenit mai sofisticaţi ca niciodată. De fapt, un nou studiu prezice că peste zece ani fiecare casă va avea un asistent robotizat care să facă diferite sarcini casnice.

Bază lunară. Pentru a studia mai atent Luna, agenţiile spaţiale ale mai multor state iau în considerare construirea unei baze permanente pe satelitul natural al Pământului. Acest lucru poate fi pus în practică fie prin intermediul unei baze pe sol fie în spaţiu, şi care să orbiteze în jurul Lunii.

      Articole recomandate