Furnicile de foc – pe cât de agresive, pe atât de uimitoare (Video)

furnici-de-fac

Furnicile de foc sunt catalogate de specialiști, drept cele mai agresive vietăți de pe planeta noastră, dar comportamentul acestor insecte continuă sa fascineze lumea oamenilor de știință.

Regăsite cu precădere în pădurile tropicale, aceste micuțe creaturi aparent inofensive, sunt denumite astfel deoarece mușcătura lor produce o senzație insuportabila de arsură.

Atacând tot ceea ce le iese în cale, furnicile de foc sunt considerate deosebit de periculoase, mai cu seamă în condițiile în care actionează asemenea unei armate organizate, cu un unic obiectiv: acela de a-și devora victima, indiferent că este vorba de furnici-rivale, un cațel legat în lanț sau chiar de un bebeluș nesupravegheat.

Studiate în laborator, aceste insecte reușesc să surprindă oamenii de stiință, oferind o demonstrație uimitoare, a capacitații lor de creare a unui tot unitar, pentru a se apăra și pentru a rezista la presiuni sau diverse alte acțiuni exercitate de un adversar superior.

Un astfel de test, a relevat modul în care, 8.000 de furnici, plasate într-un pahar pudrat cu talc, pentru a le împiedica să evadeze, stabilesc legături atât de trainice între ele, încât să formeze un fel de mingiuță flexibilă, a cărei elasticitate îi permite să reziste la „acrobațiile” cărora o supune „uriașul cu mănuși de plastic”.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate