Pitagora și cele 10 recomandări ale sale pentru bărbați

pythagoras-of-samos-744x400

Pitagora, celebrul matematician și filozof grec, căruia îi datorăm printre altele și clasica „tablă a înmulțirii”, este de fapt, un personaj la fel de misterios și fascinant, ca și teoriile sale.

Există unii care susțin că Pitagora (580 î.Hr. – 495 î.Hr.), nu ar fi scris nimic, niciodată și că scrierile care-i sunt atribuite, ar aparține în realitate, discipolilor săi.

Doctrina filosofică pitagoreică, nu poate fi însă negată, întrucât s-a transmis până în zilele noastre, grație lucrărilor altor personalități de seamă ale antichității.

Printre ideile care-i sunt atribuite acestui controversat gânditor, se numară și zece recomandări, pe care acestea le-ar fi adresat odinioară, bărbaților, în general, reguli cuprinse în volumul „Legile morale și politice”.

Iată despre ce este vorba:

1.“Purifică-ți inima înainte de a îngădui iubirii să sălășluiască în ea: chiar și mierea cea mai dulce se amărăște într-un vas murdar.”

2. “Nu te așeza pe o piatră, dar nici pe genunchii unei femei la fel de rece ca piatra.”

3. “Să nu te măgulești cu gândul că ești prea iubit de o femeie care se iubește mult pe sine.”

4. “Nu fi nici sclavul, nici tiranul unei femei.”

5. “Dacă îți iei nevastă, nu te căsători doar cu sexul ei.”

6. “Nu ridica niciodată mâna asupra nevestei tale când ești mânios. Cel ce-și lovește femeia, se lovește pe sine.”

7. “Cinstește femeia care te face tată.”

8. “În fiecare an să aveți o zi de sărbătoare numită “pacea familiei”. În această zi, soțul și soția, la prânz, în mijlocul familiei, își vor da mâna și își vor ierta unul altuia greșelile făcute de-a lungul anului.”

9. “Părăsește-ți nevasta dacă nu poți trăi cu ea; dar nu te despărți de ea ca să iei o alta. Înțeleptul nu-și schimbă femeia.”

10. “La moarte, să nu lași fiului tău alte datorii în afară de cele ale recunoștinței.”

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate