Ultimii trei ani în presă (2010, 2011, 2012) în apropierea Paștelui cele mai populare titluri erau: ”Focul haric pentru a opta, noua, zecea oară în Chișinău”.
Primul foc haric a fost adus în 2003 la inițiativa lui Vladimir Voronin (din câte știam eu ideologia partidului e anti-religie). Din 2003 – 2010, aducerea focului haric era plătită din bugetul de stat. Din 2011, Vlad Filat plătește pentru foc din buzunarul propriu, iar acest fapt numaidecât trebuie să ajungă în headline-urile știrilor.
În una din declarațiile lui Voronin el spunea ”Focul Haric încălzește sufletele cetățeanului și contribuie la realizarea planului întregului popor” iar Filat după ce a zis că sponsorisează plecarea ”Am luat această decizie pentru ca focul haric să fie adus la Chișinău. Consider că e un gest creștinesc, unul corect și îi îndemn pe alții să facă asemenea fapte”.
Biserica ortodoxă cataloghează Focul Haric ca ”cea mai mare dintre toate minunile creștine”.
The roof is on fire.
Primele date despre Focul Haric apare în 870 AD. Asta după ce în 867 în fruntea imperiului Bizantin vine dinastia macedoneană care a marcat sfârșitul unei perioade de tulburări politice și religioase și a marcat începutul unei noi ere.
Eu mereu am spus că Religia a fost creată ca un instrument de control al oamenilor, ca să-i facă să privească doar într-o direcție ca apoi să poate fi mișcați acolo unde vor anumiți oameni. După ce creștinismul a fost declarată religie oficială a început perioada evului mediu, care după câteva sute de ani probabil minunile care erau promovate de către biserică nu mai erau credibile în societate. Pentru a deveni iar credibil era nevoie de un nou miracol. Creativii lui Vasile I au inventat Focul Haric, care din nou a devenit un simbol a lui Dumnezeu pe pământ. La sfârșitul sec 8, Jābir ibn Hayyān, propune o metodă științifică a alchimiei, așa încât creativii lui Vasile I s-au inspirat de aici.
Faptul că focul haric poate fi obținut cu ajutorul elementelor chimice a fost demostrat demult dar lobby-ul bisericii e prea mare pentru ca cineva să confirme asta.
Revenim în Moldova
La sfârșitul anului 2011, încrederea populației în biserica era de 42%, deși cu câțiva ani mai înainte era și de 80%. Astfel focul devine o unealtă importană de PR a demnitarilor de stat. Dacă ideea inițială de aducere a focului haric i-a venit lui Voronin, care prin asta și-a pus baza solidă a electoratului său. Atunci în 2011, Filat vine cu o replică, el plătește din buzunarul său aducerea focului.
Dacă ne uităm la delegațiile care s-au dus după foc. Vedem că în 2010 și 2011, Victor Bodiu a fost ca secretar de stat, iar mai apoi a fost propus să candideze ca Primar al Chișinăului. Acum în 2012 pleacă Ministrul Agriculturii Vasile Bumacov. Oare de ce? Ce are agricultura și industria alimentară cu focul? Ne rugăm pentru roadă bună?
Până la plecarea lui Bodiu nu am mai găsit ca vreun alt oficial să se ducă în delegație în Tel Aviv pentru foc.
Am încercat să fac o arheologie a netului .md și date de prin 2003 – 2006 nu prea se găsesc. Oricum din câte am găsit, iată delegațiile care au fost după foc:
2005 – Preasfințitul Anatolie, câțiva preoți și pelerini
2007 – Mitropolitul Vladimir cu câțiva preoți
2008 – Arhiepiscopul de Dubăsari și Tiraspol, Iustinian
2009 – Episcopul Petru de Hâncu, Arhidiaconul Dometian, Prot. Zosima Toia, Pr. Bartolomeu Nicolaescu, Monahul Dionisie, Ipodiaconul Timotei Stratulat
2010 – Mitropolit Vladimir, Protoriereul Vadim Cheibaș (Secretar epahial al Mitropoliei), Protoriereul Veaceslav Șpac și Victor Bodiu
2011 – Mitropolit Vladimir, Protoriereul Vadim Cheibaș, Victor Bodiu
2012 – Mitropolit Vladimir, PS Sava, Episcop de Tiraspol și Dubăsari, Protoriereul Vadim Cheibaș, Protoriereul Veaceslav Șpac, și Eduard Bănăuc, secretar adjunct al Guvernului RM.
Dacă ne uităm ultimii 3 ani vedem un fel de Echipă a Focului Haric care o dată pe an pleacă în călătorie de serviciu în Tel Aviv. Din câte am citit deobicei din echipă fac parte vreo 6 persoane și nu de fiecare dată sunt date numele celor care pleacă.
Întrebarea mea e acum: Ei au pașapoarte diplomatice? Sau dacă au pașapoarte simple, acestea sunt biometrice? Acceptă ștampile în pașaport?
Cam cât costă un sejur în Tel Aviv
Pe Kayak.com, o călătorie în Tel Aviv din Chișinău, costă cam 1300$. Cazarea pe noapte într-un hotel ok, e vreo 500$, mâncarea și transportul în timpul zilei (adică diurna) vreo 100$.
Delegația pleacă joi și vine sâmbătă seara. Deci 2 zile.
Matematic ar însemna 1300 + 1000 + 200 = 2500$ per căciulă. 2500$ * 6 = 15.000 $ costă focul haric.
10 ani * 15.000$ = 150.000$ – o sumă deloc mică. Dar pe motiv de publicitate cred că iese foarte ieftin.
Totuși întrebarea e alta această sumă putea fi investită și cu câțiva oameni mai puțin plecau din Moldova. Sau dacă la urma urmei acești bani puteai fi plătiți la 40 profesori, sau 40 de doctori sau 40 de asistente medicale.
Din cauza focului anual 4 profesori rămân fără salariu. Gândiți-vă la asta când frenetic vă duceți să luați o lumânare din centru. Că pentru deliciul vostru de a vă lumina, unii vor primi mai puțini bani.
Concluzie
Pentru ca baba să se pieptene, satul trebuie să ardă.
Paște Fericit.