FMI, către greci: A venit timpul să plătiți, nu așteptați compasiune

Directorul general al FMI, Christine Lagarde, sporește presiunile asupra Greciei. Lagarde a declarat, într-un interviu pentru The Guardian, că are mai multă compasiune pentru copiii din Africa sub-sahariană, care sunt privaţi de şcoli decente, decât pentru mulţi dintre greci, care ar trebui să înceapă să-şi plătească taxele.


Lagarde a insistat că a venit timpul ca Grecia să plătească şi a afirmat foarte clar că FMI nu are intenţia să atenueze termenii programului de austeritate.

Mă gândesc mai mult la copilaşii de la o şcoală dintr-un sătuc din Niger, care au acces la învăţătură două ore pe zi, împărţind câte trei un scaun şi care sunt doritori să aibă o educaţie. Mă gândesc tot timpul la ei, pentru că au mai multă nevoie de ajutor decât oamenii din Atena. Părinţii trebuie să îşi plătească taxele. Cred că ar trebui să se ajute unii pe alţii, colectiv, prin plata taxelor”, a spus Lagarde, citată de Realitatea.

Intervenţia lui Lagarde a avut loc după ce guvernul interimar al Greciei s-a întrunit pentru a discuta despre scăderea drastică a veniturilor bugetare. La nivel european, inclusiv în Germania şi Franţa, au apărut informaţii privind pregătirea unor planuri de rezervă în cazul ieşirii Greciei din zona euro.

Grecia a fost nevoită să se angajeze la reducerea salariilor, pensiilor şi cheltuielilor publice, în schimbul celui de-al doilea program de asistenţă financiară, de 130 de miliarde de euro, din partea FMI, UE şi a Băncii Centrale Europene.

      Articole recomandate