Fenomen îmbucurător în Moldova: numărul copiilor adoptați s-a dublat

Numărul adopțiilor în Chișinău aproape s-a dublat în ultimul an. Dacă în anul 2012 au fost adoptați 22 de copii, în anul trecut cifra a ajuns la 40.

Anunțul a fost făcut de şefa Direcţiei municipale pentru Protecţia Drepturilor Copilului, Svetlana Chifa, într-o conferinţă organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Familiei.

Potrivit colegilor de la ziarulnational.md, în municipiul Chișinău, actualmente se află în plasament instituțional peste 1 400 de copii, dintre care 103 au statut de copil adoptabil. Dintre aceștia, 42 sunt copii în cupluri, adică sunt câte 2-4 fraţi, ceea ce, însă, se acceptă foarte rar pentru adopţie, iar 61 de copii au probleme cardiace, sunt cu sindromul Down, cu malformaţii şi alte probleme de sănătate.

Svetlana Chifa a menționat că sunt îmbucurătoare aceste tendinţe pozitive, dar totuşi există în societate abordări greşite referitor la adopţia copiilor. Una dintre acestea este procedura anevoioasă de adopţie, iar alta este dorinţa părinţilor de a adopta copii cu vârstă cât mai fragedă.

De fapt, în realitate, copiii mai mari conştientizează că sunt adoptaţi şi vor fi recunoscători ulterior părinţilor care le-au dat viaţă într-o nouă familie. Necesitatea unei familii, unui mediu familial armonios continuă să ramână nevoia stringentă a multor copii”, a menționat Chifa.

În prezent, 96 de familii îşi doresc să adopte un copil, pe când 103 copii își așteaptă o familie cu părinți iubitori. Alocaţia lunară pentru un copil adoptat este de 600 de lei pe lună, de aceeași sumă beneficiază și familiile ce adoptă copii cu dizabilități. Alocaţia se acordă până la atingerea vârstei de 18 ani.

      Articole recomandate