Ninsoarea şi frigul au pus stăpânire pe întreaga Europă. 220 de persoane au murit, mii de oameni au făcut hipotermie, zeci de drumuri sunt blocate şi mii de şcoli închise.
În capitala Italiei a nins abundent pentru prima dată în ultimii 26 de ani, odată cu scăderea temperaturilor în Europa sub -36 de grade Celsius, scrie Daily Mail. Deşi în Roma predomină o climă temperată, ninsoarea abundentă de săptămâna aceasta a obligat autorităţile să închidă mai multe obiective turistice, printre care şi Colosseumul.
Deşi câţiva fulgi de nea au mai căzut şi în 2010, ultima zăpadă în cantităţi mari a fost în 1986. Ninsoarea a început în cursul dimineţii de vineri, însă nimeni nu se aştepta să se depună foarte mult. Cu toate acestea, şi nordul Italiei a fost cuprins de zăpadă, provocând probleme şi în traficul feroviar.
Cele mai scăzute temperaturi au fost înregistrate în Ucraina şi în Siberia, unde peste 11.000 de săteni sunt blocaţi în propriile case din cauza drumurilor blocate.
Situaţia este gravă în Ucraina, unde 101 de persoane au murit şi 1.200 au primit îngrijiri medicale din cauza hipotermiei şi a degerăturilor, temperaturile ajungând la -32 de grade Celsius. Autorităţile au închis mai multe unităţi de învăţământ şi au înfiinţat 3.000 de adăposturi cu mâncare şi căldură pentru cei neajutoraţi
Nici Marea Britanie nu a scăpat de zăpadă, mai multe zone fiind acoperite, meteorologii anunţând cantităţi şi mai mari de precipitaţii, armata fiind pusă în alertă pentru a interveni.
În România, temperaturile au scăzut atât de mult încât o parte din Marea Neagră a îngheţat. Tot din cauza frigului şi a zăpezii, 180 de şcoli au fost închise, iar o navă românească a fost blocată pe Dunăre.
În Bulgaria s-au înregistrat cele mai joase temperaturi din ultimii 100 de ani, iar peste 1.000 de şcoli au fost închise în cursul zilei de joi. De asemenea, porţiuni mari din Dunăre au îngheţat, blocând navigarea.
În urma ultimelor statistici, au fost anunţaţi 37 de morţi în Polonia, 64 în Rusia, 16 în Bulgaria şi 8 în România, numărul total depăşind 220.
Cu toate acestea, există şi ţări unde frigul nu a pus probleme oamenilor. Autorităţile olandeze au interzis accesul vaselor pe anumite căi navigabile în speranţa că frigul va îngheţa apele stătătoare, astfel încât oamenii să poate merge la patinaj.
1816, anul în care Pământul nu a avut vară. S-ar putea repeta?