Euro a depăşit în Republica Moldova pragul istoric de 18 lei

schimb-valutar-chisinau

Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru astăzi un curs oficial al euro de 18 lei şi 11 bani, în timp ce un dolar costă 13 lei şi şase bani.

Potrivit Adevărul Moldova, este pentru prima dată în istoria Republicii Moldova când euro depăşeşte pragul de 18 lei în raport cu leul moldovenesc. Cel mai mare nivel valuta europeană l-a înregistrat pe 15 decembrie 2009 – 17,98 lei. Specialiştii spun că aprecierea monedei europene se datorează creşterii acesteia faţă de dolarul american pe piaţa internaţională. Sveatoslav Mihalache, expert financiar la Financial Brains, a declarat pentru IPN că euro a crescut după ce băncile europene au început să vândă lichidităţi şi să cumpere valută. În aceeaşi zi însă cota euro a revenit la cea normală.

Acest fenomen nu a avut repercursiuni asupra economiei moldoveneşti. Banca Naţională a stabilit cursul oficial atunci când euro era la cele mai înalte cote, însă la casele de schimb valutar euro nu s-a ridicat mai mult de 17,95 lei”, a explicat Sveatoslav Mihalache. Expertul susţine că în următoarele zile cursul euro va reveni la cotele de până acum.

Potrivit lui, astfel de turbulenţe sunt obişnuite pentru perioada de sărbători, deoarece lichidităţile se ieftinesc, majoritatea oamenilor fiind în vacanţă. De pe urma acestei creşteri vor avea de câştigat moldovenii care primesc bani din ţările europene, iar cei care fac plăţi în euro vor avea de pierdut.

      Articole recomandate