Etica presei – materiale care lezează demnitatea bolnavilor incurabili

ziar

În contextul eticii profesionale în domeniul mass-media, Consiliul de Presă a elaborat un set de norme vizând mediatizarea informaţiilor referitoare la persoanele afectate de boli incurabile.

Este vorba despre o serie de recomandări care invită personalul ce-şi desfăşoară activitatea în acest domeniu, să manifeste respect şi compasiune pentru cei ce suferă de boli grave sau incurabile, renunţând la practicile menite să conducă la creşterea audienţei cu orice preţ, relatează IPN.

Materialele jurnalistice despre persoanele lovite de boli grave sau incurabile nu pot fi realizate prin prisma senzaţionalului şi ar trebui să conţină şi opinia specialiştilor pentru a-i ajuta pe alţi oameni aflaţi în aceeaşi situaţie”, precizează sursa.

Recomandările sosesc într-un moment în care se remarcă tendinţa de a publica materiale care încalcă dreptul persoanelor la viaţa privată, lezând demnitatea celor aflaţi în suferinţă, fie ei persoane publice, fie subiecţi total necunoscuţi maselor.

Mulţi dintre bolnavii incurabili trec prin perioade de depresie şi trebuie să fie încurajaţi să lupte cu boala, iar situaţia lor nu poate fi exploatată în scopuri commerciale”, se subliniază în materialul dedicat acestor recomandări generale.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate