Drama femeilor albaneze: Trăiesc deghizate în bărbaţi, pentru a nu fi discriminate

Sunt numite „virginele sub jurământ din Albania” şi s-au deghizat în bărbaţi pentru a avea aceleaşi drepturi ca ei.

Au lăsat viaţa de femeie în urmă, de la vârste fragede: s-au tuns scurt, poartă haine bărbăteşti, şi-au schimbat numele şi deprinderi ca sexul masculin. Toate acestea sunt făcute de un grup de femei din Albania ce poartă denumirea de „virgine sub jurământ din Albania„. Femeile din Albania sunt considerate proprietatea bărbatului, iar căsătoriile sunt aranjate cu mult înainte de vreme.

Au făcut aceste lucruri pentru a scăpa de legile Kanun, care tratează femeile balcanice ca fiind inferioare bărbaţilor. Albanezele nu au voie să voteze, să construiască vreo afacere, să consume băuturi alcoolice, să poarte pantaloni, să fumeze, să şofeze, să deţină o armă sau să înjure.

Această practică continuă şi astăzi, în timpuri moderne. Fotograful Jull Peters a pătruns în această lume ce păstrează cu sfinţenie tradiţiile vechi. Acesta explică că singura modalitate prin care femeile albaneze puteau să dobândească drepturi era să devină „virgină sub jurământ”. Adică, să înceapă o nouă viaţă deghizată în bărbat, iar acest lucru se făcea pe viaţă, ca un jurământ de castitate.

În prezent, „virgine sub pământ” mai sunt doar câteva femei mai în vârstă, prin satele izolate de la poalele Alpilor. Deşi pare ciudat, aceste femei au puţine regrete în ce priveşte „viaţa pierdută” de femeie.

      Articole recomandate