Dilemă în cazul femeii cu barbă: moldovenii – civilizați ori sălbatici? (Blog)

Femeia cu barbă le toarnă apă la moara euro-nemulțumiților, a comuniștilor, a pro-rușilor și a tuturor celor care sunt prea credincioși ca să-și iubească aproapele chiar dacă acesta este un ciudat.

Iaca, vedeți ce înseamnă Ieuropa? Acolo vreț sî merjiț? S-o stricat lumea la cap. Bărbați cu barbî își tai bărbățîili, sî îmbracî în rochii și cântî pi scenî. Iadu’ pi pământ, nu alta”, își spun moldovenii la un pahar de vin, înjurând de mama focului Uniunea Europeană cu toată toleranța ei. Moldovenii nu pricep de ce trebuie să fie înțelegători și de ce trebuie să-i accepte pe homosexuali ca pe niște persoane normale!? Faptul că Republica Moldova se îndreaptă cu pași rapizi spre Bruxelles înseamnă pentru mulți că în curând vom avea femei cu barbă alergând libere prin Chișinău; în condițiile în care, cu barbă sau fără, este evident – moldovencele trebuie să stea la cratiță.

A fi înțelegător cu ceea ce face un om în viața sa personală, a fi tolerant cu modul în care se afișează în public reprezintă o dovadă de civilizație. Cu cât oamenii sunt mai civilizați, cu atât o să-i judece mai puțin pe apropiații lor. Și invers. Cu cât o să fie mai sălbatici, cu atât o să arunce cu ocări în persoana care nu este ca toți ceilalți. Ghiciți, cât de civilizați sau sălbatici sunt moldovenii, dacă ne raportăm la reacția lor în ceea ce o privește pe câștigătoarea Eurovision-ului din acest an?

Acum un secol femeile nu aveau drept de vot. Acum două secole femeile acuzate de vrăjitorie erau arse pe rug. Acum 300 de ani tortura era un mijloc absolut normal de a demonstra vinovăția unui om. Acum un mileniu copiii cu probleme locomotorii erau aruncați pur și simplu la gunoi. Dacă ar avea loc astăzi, aceste barbarii vi s-ar părea niște atrocități sălbatice. La începutul secolului trecut homosexualii erau arestați pentru că iubeau o persoană de același sex – încă o barbarie. Paralelele ne arată clar, civilizația înseamnă toleranță, acceptare, răbdare, iubirea aproapelui – până și a unuia gay. Nu înțeleg ipocrizia moldovenilor, care își dau ochii peste cap în biserică de la atâtea mătănii, dar ar fi în stare să omoare o persoană doar pentru că e gay. Faptul că în Uniunea Europeană se apără drepturile persoanelor homosexuale este un semn de normalitate. Faptul că în Rusia persoanele gay sunt persecutate este o dovadă de sălbăticie. Deci, ce vor să fie moldovenii, civilizați ori sălbatici?

ps: Poza de la începutul articolului este făcută de mine la Bruxelles, unde la un marș al toleranței o familie – formată din bărbat și femeie – a venit cu copilul. Și nu era singurul exemplu. Toleranța se învață din familie.

Un articol de Vitalie Cojocari, publicat pe blogul sau – cojocari.ro

      Articole recomandate