De cîțiva ani, se sărbătorește și în Republica Moldova “Ziua Îndrăgostiților”

inima

În ultimul timp , Ziua Îndrăgostiților a fost adoptată și pe meleagurile noastre.Tinerii sunt încîntați că există și o zi a lor, a îndrăgostiților, un prilej de a sărbători împreuna cu cel (cea) iubit(ă). Deși mai sunt voci care spun că nu este o zi specifică țării noastre, totuși ea prinde rădăcini tot mai adînci cu fiecare an ce trece.

Tot vorbim în continuu de această sărbătoare”Valentin și Valentina”, oare cine totuși a fost Valentin?
Mulți dintre noi ne întrebăm desigur, cine a fost Valentin și care sunt originile acestei sărbători. Există mai multe versiuni ale acestei istorioare, care îmbinate au născut o legendă: Legenda Sfântului Valentin.

Iată ce spun aceste istorioare:

Se spune că Valentin a fost un preot român martirizat în timpul persecuției lui Claudius în anii 269-270 d.c. Tînar fiind, Valentin îi ajuta pe creștini în vremurile persecuției.

El a fost prins și băgat în închisoare, unde a devenit un propovăduitor. Tocmai de aceea a fost condamnat la moarte la data de 14 februarie-269. În timpul cît a stat in închisoare el trimitea mesaje de îmbarbătare prietenilor spunîndu-le: „Amintiți-va de Valentin și Vă iubesc”.

O altă variantă ne spune că Valentin a fost un preot care căsătorea cuplurile în secret, împotriva legii date de Împaratul Claudius care interzisese căsătoria. Și în această poveste el a fost dus la închisoare deoarece refuzase să treacă la credința în zeii păgîni.

În închisoare, el se împrietenește cu fiica temnicerului pe care o convinge să creadă în Dumnezeu. În ziua execuției sale. 14 feb. 269, Valentin scrie o scrisoare de dragoste fetei temnicerului, pe care nu o semnează. Un lucru cert rămîne totuși, faptul că a existat un preot cu numele de Valentin, care a fost executat pentru credința sa în Dumnezeu.

Într-un final Ziua de 14 februarie a rămas o zi specială în care îl sărbătorim pe Sfântul Valentin ,sau mai popular Ziua Îndrăgostiților. Ea rămîne a fi o sărbătoare deosebit de frumoasă pentru tinerii îndrăgostiți, care oferă o maximă posibilitate de a-i mai demonstra înca o dată fetei/băiatului care o /îl iubești că porți în suflet o dragoste pură și adevarată .

*****************************************

Un articol de Mariana Rîțoi pentru Yupi.md

      Articole recomandate