Cum şoferii au fraierit Primăria

Presa a anunţat astăzi că Chirtoacă s-a înţeles cu şoferii de microbuze: Taxa – 5 lei, încă un rând de scaune şi fără pasageri în picioare. Nu prea înteleg de ce s-a legat Chirtoacă de “picioare” şi nu de sălbăticia cu care conduc unii şoferi, sau de venitul încomplet care-l raportează aceştia. E simplu ca bună ziua: dacă şoferii ar merge cu 50 km/oră şi dacă ar circula mai des, nu vor exista pasageri fără loc.

În toată Europa se circulă în picioare! Uneori sunt locuri libere iar lumea stă în picioare. De ce se întâmplă acest lucru, pentru că şoferii nu fac raliuriuri în goana după 3 lei.

Eu cred că Chirtoacă s-a lăsat fraierit. Recent am scris un articol în care justificam că preţul real al călătoriei cu microbuzul trebuie să crească cu 33 bani. Acolo am descris cu lux de amănunte veniturile şi cheltuielile reale.

3,5 sau 4 lei maxim!
Majorările sunt necesare. Acestea ar trebuie să constituie maxim, dar chiar max, 4 lei! Şoferii solicită 5 lei fiind siguri că tariful nu va fi majorat iar în decurs de vreo 3-5 ani. Ei de fapt lucrează destul de bine cu 3 lei dar problema se pune în venit. Eu în general consider că transportul public nu trebuie să fie un businnes dar trebuie întreţinut în totalitate de autorităţi.

Ce de fapt vrea Chirtoacă
În primul rând să crească nr de călători cu troleibuzul şi autobuzul pentru a majora încasările la bugetul municipal. Dacă preţul de 4 lei va fi acceptat, cel de 5 lei va fi un şoc, şi unii chiar vor încerca să circule cu alte mijloace de transport pentru că nu poţi aloca 20% din salariu pentru transport. Vrea deasemenea să opreacă nebunia asta cu microbuzele, ceea ce e minunat, dar o face cam scump pentru cetăţeni.

Domnule Chirtoacă, şi dacă…
Şi dacă şoferii vor conduce la fel de sălbatic, pentru că deprinderile nu se schimbă peste noapte? Şi dacă vor merge la fel de rar? Şi dacă se vor ocupa locurile de la staţia terminus, ce se întâmplă cu pasagerii care vor să urce la mijlocul traseului?

Din păcate rămânem a fi aceeaşi lei amărâţi dar necesari.

      Articole recomandate