Cum și cu cât a prejudiciat, Biroul de Migrație și Azil, Republica Moldova (Blog)

Cred că mulți dintre voi ați auzit de cazul cu bătaia de la Mall Dova între 4 studenți străini și câțiva moldoveni. Bătaie pornită de moldoveni, din cauza unui scaun.

Așa-i moldoveanul, pizdos la ale lui, l-ai atins cu umărul, i-ai luat involuntar scaunul de la masă, te-ai uitat cu coada ochiului la prietena sa și plus la toate mai ești și din altă țară, gata, bătaie! În fine, a făcut presa ceva tam-tam cu incidentul respectiv și în consecință, Biroul de Migrație și Azil a decis să-i expulzeze din Moldova pe cei 4 studeți israelieni de la universitatea de medicină.

Decizia Biroului de Migrație și Azil de a-i expulza din țară pe cei 4 studenți israelieni de la USMF ”Nicolae Testemițanu” a prejudiciat doar instituția universitară cu 1.359.604 lei. Un student străin, la medicină, achită 3000 euro pe an. 6 ani de studii = 18.000 euro, doar contractul. 4 studenți = 72.000 euro (1.359.604 lei)

În medie, pe lună, un israelian cheltuie 800 euro. Cinci ani am învățat și am trăit cu 2 studenți din Israel, deci știu foarte bine prețurile. 6 ani de studii, a câte 11 luni (la ei vacanța de vară e undeva o lună) = 66 de luni. 66 de luni, a câte 800 euro pe lună, = 52.800 euro. Asta doar un student străin. Dacă ne luăm, în cazul nostru, și înmulțim cu 4 = 211.200 euro, adică 3.988.174 lei moldovenești.

Acuma să calculăm din suma asta cât se duc la cei ce oferă apartamente în chirie, la profesori ori pe la cluburile de noapte, n-are sens, oricum banii ar fi rămas în Moldova, asta-i important. În rest, decizia aberantă a celor de la BMA, a lipsit Moldova de minimum 5.347.778 lei. Zic minimum, dacă e să nu luăm în cosiderație că unii dintre ei își cumpără mașini și apartamente în Moldova. Plus la toate, studenții din Israel ajung la studii în Moldova în baza recomandărilor studenților străini care deja au absolvit la noi. Ăștia 4, cum credeți, ce recomandare o să dea rudelor, prietenilor, etc. care vor dori să vină să învețe și să cheltuie în Moldova?

Din cauza unei banale și copilărești bătăi, fără victime sau pagube înregistrate, să strici destinele a 4 potențiali doctori? Voi, cei de la Biroul de Migrație și Azil, știți oare cum e să nu dormi, în primul an, nopțile și să înveți la anatomie, într-o limbă nouă pentru tine, limba română, fiind de fapt, vorbitor de arabă (ori ebraică)? Voi știți cum e să înveți la histologie, biochimie, chirurgie generală, biologie moleculară, genetică, biofizică?! Știți măcar ce înseamnă toate acestea?! Eu știu cum e și ei tot știu. Voi, însă, nu știți, pentru că sunteți niște nimeni care ați ajuns în funcțiile pe care le dețineți dând șpagă sau apelând la rude.

Un articol de Dragoș Galbur, publicat pe blogul său – blog.galbur.md

      Articole recomandate