Cum și-a imaginat Isaac Asimov lumea pentru 2014

predictii-Isaac Asimov

Acum 50 de ani, omul de ştiinţă şi celebrul autor de science-fiction, Isaac Asimov, publica un articol în ziarul „The New York Time” despre cum va arăta lumea în anul 2014.

O parte din previziunile imaginate de autorul „Fundaţiei” în articolul „Visit to the World’s Fair of 2014” s-au adeverit într-un mod aproape surprinzător, însă există şi cateva predicţii care, probabil, mai necesită puţin timp.

Astfel, în 1964, Isaac Asimov era de părere că în 2014 „panourile electroluminiscente vor fi utilizate pe scară largă”. Deşi poate nu vă daţi seama din prima ce ar putea fi aceste panouri, ele au o legătură foarte mare cu ecranele luminoase, subţiri, pe care le avem astăzi la televizoare sau la monitoarele de calculator.

  • „Comunicaţiile dintre oameni vor avea şi o componentă video, nu doar audio”, este o altă previziune îndeplinită. Skype sau Google Hangout sunt doar câteva dintre serviciile care permit astăzi o asemenea comunicare.
  • „Ecranele nu vor fi folosite doar pentru a vedea persoanele care te sună, ci şi pentru a studia documente sau pentru a citi cărţi”, spunea Asimov acum 50 de ani.
  • O altă previziune a omului de ştiinţă a fost că roboţii nu vor fi nici comuni şi nici foarte buni în 2014, însă ei vor face parte din existenţa noastră.

Câteva predicţii ale scriitorului Isaac Asimov care nu s-au adeverit:

  • „Bucătăriile vor fi construite în aşa manieră încât să poată pregăti automat masa.”
  • „Tavanele şi pereţii unei încăperi se vor lumina încet, într-o varietate de culori, prin simpla apăsare a unui buton.”
  • „Populaţia lumii va fi de 6,5 miliarde.” (În realitate este de peste 7 miliarde.)
  • „În 2014, aparatele nu vor mai avea cabluri, ci vor fi alimentate doar pe baza bateriilor”.

Născut în Rusia, Isaac Asimov a scris mai mult de 500 de cărţi în timpul vieţii sale, atât romane science-fiction, cât şi non-ficţiune. În onoarea întregii sale activităţi asteroidul 5020 Asimov îi poartă numele.

(via adevarul.ro)

      Articole recomandate