Cum ar arăta viața dacă Bucureștiul s-ar uni cu Chișinăul

Cu siguranță nu sunteți străini de expresia „Basarabia e România” – sintagma care apare peste tot în țară și care se referă la unirea Moldovei cu Romțânia.

În virtutea acestui obiectiv, ne-am imaginat cum Chișinăul ar fi un oraș situat lângă București și cum ar arăta viața dacă cele două s-ar uni într-unul singur ce ar purta numele de Bucușinău (sau Chișinești).

Astfel, contopindu-se doua orașe diferite – cu tradiții și obiceiuri diferite – schimbările ar fi iminente și mai mult ca sigur am împrumuta din valori unii de la alții.

Ne-am proiectat în acest viitor utopic, virtual, și am trasat câteva caracteristici ce ar fi de bază la noul oraș Bucușinău. Sunteți invitații noștri să completați lista și să veniți cu cât mai multe idei, scrie metropotam.ro.

bucuresti chisinau Bucusinau

Slang-ul orașului Bucușinău:

În rândul tinerilor, mai mult ca sigur, la nivel de limbaj, se vor observa câteva diferențe.

– Blană și marfă vor deveni piz*eț.

– Nu va mai fi scandal, va fi sfadă sau gîlceavă.

– Un om de treaba va fi unul acătării.

– Aiurea va deveni dezblehuiet, în sensul de îmbracaminte – „Ia uite ce dezblehuieț umblă”.

– A termina va deveni a mîntui – „Am mîntuit treaba”.

– Nebun va fi ușernic – „Ce nebun ești/ ce ușernic ești”.


Noile metrouri:

Sub deviza România + Basarabia = Love, vor exista noi linii de metrou.

Liniile de metrou în execuție (Drumul Taberei-Pantelimon) și cele în pregătire (Parc Bazilescu – Straulești, Gara de Nord – Otopeni) se vor întinde până în Chișinău.

Vom avea noi stații care sa simbolizeze fericita uniune dintre cele doua orașe. Acestea se vor numi:

–  Prut sau La fosta graniță

– Alecu Russo (scriitor și folclorist, cel care a descoperit balada Miorița)

– Bogdan Petriceicu Hașdeu (scriitor, filolog, istoric și enciclopedist care a locuit la Chișinău)

– Bucuria

– Grigore Vieru

oras

Viața de zi cu zi:

Apropo de asta, imaginează-ți cum este să te trezești dimineața, să aprinzi televizorul și să vezi știri din fostul Chișinău, actualul Bucușinău. Apoi, să te duci să-ți iei un covrig și o cafea de la colt, să pleci cu metroul de la Piața Muncii și să ajungi la stația Bucuria.

Centrul Vechi s-ar muta undeva în zona Otopeniului, iar zona din jurul Lipșcaniului, inclusiv Unirea și Universitatea, ar fi mici cartiere boeme ale orașului. Zidurile ar fi pline de stencil-uri cu Am învis și #BasarabiaEinRomania, iar locul de întalnire se va muta din fața McDonalds-ului de la Unirii, în fața restaurantului La Placinte.

Bomboanele Bucuria nu vor mai fi un lux, ci vor fi comercializate peste tot și mai mult ca sigur va crește vânzarea de vodcă în magazine. În plus, în restaurante / baruri se va bea mult vin moldovenesc decât bere, iar Turnul de Televiziune va deveni un simbol alături de Intercontinental.

Nu putem să nu vizualizăm străzile aglomerate și traficul îngreunat. Vor fi mult mai multe restaurante, cluburi, teatre și opere. Vor aparea localuri noi cu denumiri precum – La Blesanca (damigeana) VeselaMarea Unire sau La Frații de peste Prut.

Locuri precum ControlulBar A1 sau Atelierul Mecanic vor deveni underground și vor fi înlocuite de baruri de hipstări din zona centrului – La Tolul (covor) Fermecat sau La niște Basarabeni1974 Niste domni si fii ar ramne un loc de tradiție în noul Bucușinău.

Pe străzi va fi un amestec de accente, iar diferentele de comunicare ar fi cel puțin amuzante. Imaginează-ți un moldovean înțelegând expresii precum: „pace, omule”, „o mizerie, n-o mai arde așa”, „nu e panică” sau „gen” și tu înțelegând expresii precum: „nu ma stropoți” (nu ma enerva), ușidi becu’ (stinge lumina) sau magazin deschis veșnic (non-stop).

Formații precum Alternosfera, Gându’ Mâței, Carla’s Dreams vor deveni mainstream, iar Zdob și Zdub vor fi de-a dreptul comerciali.

 

Bucușinăul, în topul orașelor din Europa

Mai mult ca sigur, Bucușinăul ar fi in topul orașelor turistice din Europa. În primul rând, ar fi unul cu cele mai multe spații verzi și viața culturală – numai gândiți-vă la multitudinea de parcuri și spații vezi, numârul impresionant de muzee, biserici și obiective turistice.

Fiecare zona importantă va avea propria ei istorie și propriul ei specific, iar orașul își va delimita cartierele în funcție de acestea. Bucușinăul va fi renumit pentru bucătăria sa – de la preparatele românești, la cele moldovenești, mâncarea caracteristică Capitalei României va fi bună și gustoasă, preparată așa cum nu mai gasești în alte locuri din lume.

Viața de noapte va atinge cotele maxime – vor fi zone împarțite pe muzica – indie, house, dnb, comercială, rock și populara.

Bucușinăul ar fi un oraș exotic, plin de contraste și povești, ce mai mult că sigur s-ar face remarcat pozitiv pe harta lumii. Nu-i așa c-ar fi frumos?

(via metropotam.ro)

      Articole recomandate