Cît valorează un somn bun – cu cît dormi mai puțin, cu atît devii mai urît

somn

Oamenii de stiinta par sa fi descoperit noi beneficii pe care un somn bun le aduce organismului, formuland teza potrivit careia, cu cat dormim mai putin, cu atat devenim mai urati.

Cel putin aceasta este concluzia la care au ajuns specialistii suedezi din cadrul Universitatii din Stockholm, relevand faptul ca primele semne ale insuficientei somnului unei persoane, se reflecta pe chipul acesteia.

Cu alte cuvinte, a dormi prost sau prea putin, nu face decat sa modifice in sens nefavorabil, trasaturile subiectilor, pentru ca, intr-o faza succesiva, oboseala de pe fata, sa se manifeste si la alte nivele – fizic si psihic – influentand negativ intregul organism.

Infatisarea noastra imprumuta o expresie nemultumita, stinsa si lipsita de vitalitate cand suntem privati de somn: „Am fotografiat chipurile a zece voluntari, in diferite faze ale experimentului, relevand transformarile impresionante survenite dupa 31 de ore de nesomn, pe fetele lor”, a explicat Tina Sudelin, psiholog si autor principal al studiului.

Paliditatea, cearcanele, pupilele inrosite si accentuarea ridurilor, sunt numai cateva din „efectele zombie” ale lipsei de somn, la care se adauga si alte „ingrediente”: umerii cazuti, hipercifoza, lipsa de vlaga si de echilibru si alte asemenea „maruntisuri”, care alcatuiesc insa, un tabou general nu tocmai de icnvidiat.

Un somn bun nu este, asadar, doar prilej de refacere a fortelor, ci si unul din ingredientele secrete ale retetei frumusetii fiecaruia dintre noi.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate