Cele mai stranii reguli de circulaţie din lume

trafic-reguli

Codul rutier reprezintă o prioritate absolută în contextul asigurării unui trafic civilizat şi sigur pe drumurile publice, dar în multe ţări ale lumii, acest document cuprinde unele din cele mai stranii prevederi.

Este deja bine ştiut, faptul că pe alte meleaguri, femeilor nu le este permis să conducă: compania Subaru a primit o petiţie din partea unui grup de femei din Arabia Saudită, prin care i se solicită să nu mai vândă maşini în ţările care interzic prin lege reprezentantelor sexului frumos, să şofeze.

Autorităţile cipriote, conform reglementărilor codului rutier local, amendează persoanele care sunt surprinse consumând lichide de orice fel la volan: nu este vorba aşadar, doar despre băuturile alcoolice, ci şi de apă sau orice altă băutură răcoritoare.

Există şi reguli care ţin de conduita curtenitoare la volan: în Japonia, de pildă, conducatorii auto care se deplasează stropind cu noroi sau cu apă alţi participanţi la trafic, se aleg la rândul lor cu o amendă.

Poate că cea mai stranie dintre regulile de circulaţie, aparţine tot americanilor: în statul Tennessee, este interzisă vânătoarea oricarui animal, dintr-un vechicul aflat în miscare, cu excepţia… cărucioarelor cu rotile pentru persoanele cu handicap. Ca să nu mai vorbim de faptul că în California, femeilor nu le este îngaduit să şofeze îmbrăcate cu capotul de casă.

Sau poate că obligativitatea ca şoferii care poartă ochelari de vedere, să deţină în maşină o pereche suplimentară a acestui accesoriu care le asigură o bună vizibilitate în trafic – aşa cum se întâmplă în Elveţia şi în Spania – ar fi culmea conduitei preventive.

Nici Canada nu se lasă mai prejos: blocarea propriei alei din faţa casei, reprezintă o încălcare a prevederilor codului rutier.

În capitala Austriei este interzis cu desăvârşire claxonatul, în Africa de Sud, animalele au prioritate absolută la traversarea drumurilor, iar în Brazilia, celor ce-şi pierd viaţa într-un accident rutier, li se masoară, în mod obligatoriu, gradul de alcoolemie.

Ah, să nu uităm Danemarca: dacă veţi avea ocazia să şofaţi în această ţară, nu uitaţi că înainte să vă urcaţi la volan, aveţi obligaţia de a controla dacă nu cumva, pe locurile din spate, există copii care dorm – se pare că acesta este locul preferat în care se ascund micuţii danezi când sunt obosiţi, aşadar riscaţi să porniţi la drum cu un pasager-surpriză la bord.

Roxana Iorgulescu

      Articole recomandate