Există tot felul de aspecte de care trebuie ţinut cont atunci când alegeţi un loc în care să vă stabiliţi: clima, mediul, sistemul medical, peisajele sau oportunităţile economice, iar lista ar putea continua. Pentru cei care vor să se stabilească în alte ţări, iată câteva aspecte de care trebuie ţinut cont înainte de luarea unei decizii, precum şi o listă cu câteva locuri bune în care să trăieşti.
Amsterdam
Amsterdam este un oraş frumos din Ţările de Jos cu o arhitectură de excepţie, canale impresionante care traversează oraşul, oameni prietenoşi şi foarte multe locuri unde poţi face tot felul de cumpărături. Oraşul satisface gusturile fiecărui călător – fie că acesta preferă cultura şi istoria, petrecerile, sau doar farmecul relaxant al unui vechi oraş european.
Mulţi turişti vizitează Amsterdamul pentru a se bucura de o atitudine mai „liberă”, având în vedere poziţia Olandei faţă de drogurile uşoare, unde vinderea marijuanei şi a haşişului este legală. Le poţi cumpăra în celebrele „Coffee Shops”. E important să faceţi distincţia între expresiile „Coffee Shop” şi „Café”, care se traduc în limba română prin acelaşi cuvânt: „cafenea”. Prima expresie denotă un loc în care este permis să consumi droguri uşoare, iar a doua, un loc unde poţi servi o ceaşcă de cafea sau un pahar de bere.
Din punct de vedere al culturii, există o mulţime de muzee bogate în opere de artă ale lui Van Gogh, Vermeer şi Rembrandt. În Amsterdam poţi afla povestea tragică a Annei Frank, figura reprezentativă a victimelor Holocaustului, sau, dacă preferi activităţi mai relaxante, te poţi plimba cu bicicleta prin parcurile generoase în ceea ce priveşte spaţiul şi verdeaţa.
Există o vorbă, rămasă cel mai probabil de la un turist pasionat de acest loc, potrivit căreia Amsterdam ar avea mai multe canale decât Veneţia, mai multe cafenele decât Viena şi mai multe poduri decât Parisul.
Primăvara e sezonul cel mai frumos al oraşului, în aprilie, toate lalelele fiind înflorite. O destinaţie interesantă în această perioadă este Keukenhof, faimoasa grădină de lalele a Olandei, care face legătura cu locurile din partea de vest a ţării.
Malta
Malta reprezintă un arhipelag alcătuit din şase insule: Malta, care este cea mai mare ca suprafaţă (246 kmp), Gozo, Comino, Cominotto, Filfla şi St. Paul, ultimele trei fiind nelocuite. Situată la circa 90 de kilometri sud de Insula Sicilia şi aproximativ 290 de kilometri de ţărmul Africii, Malta este de fapt un podiş calcaros scund, cu înălţimea maximă de 417 metri (Insula Gozo). Situat în centrul Mării Mediterane, arhipelagul maltez îmbină frumuseţea naturală cu 7.000 de ani de istorie.
Republica Malta a fost desemnată în repetate rânduri câştigătoare a celei mai bune locaţii din punct de vedere al climatului. Cu o medie de peste cinci ore de soare pe zi, vânturi slabe şi veri calde – Malta este considerată destinaţia ideală pentru a te stabili aici.
Coasta cu apele sale cristaline are golfuri stâncoase, mici plaje cu nisip roşu, piscine naturale, peşteri subacvatice, fiind un climat minunat, o gură de aer proaspăt.
Nu este de mirare atunci, ţinând cont că tradiţia se pierde în negura timpului, că marea este cea mai pură şi mai clară din întreaga Mediterană.
Oraşe, fortăreţe, biserici şi palate au transformat Malta în ”giuvaierul” unic care este azi. De pe peninsula stâncoasă privind spre Marele Port, Valletta se va arăta înaintea ta. Vă puteţi plimba de-a lungul străzilor drepte şi vă puteţi opri pentru a admira o faţadă, un balcon, o curte înconjurată de treceri cu arcade, o fântână sau magnificele blazoane.
Poţi să te îndrepţi apoi spre Grădinile Barracca, care se află peste drum de splendidul Auberge de Castille. Din grădini, priveliştea asupra Marelui Port îţi taie răsuflarea. Biserica Cavalerilor Ioaniţi, Catedrala Sf. Ioan, vă vor impresiona prin abundenţa de culoare, aur şi design-uri elaborate care împodobesc cele opt capele dedicate diferitelor limbi ale Ordinului Cavalerilor Ioaniţi.
Plăcile funerare din marmură, care formează podeaua catedralei, somptuosul tavan pictat de Mattia Preti şi statuile în stil baroc vă vor ajuta să vă imaginaţi splendoarea care caracteriza ceremoniile Ordinului.
Mdina, vechea capitală a insulei, este considerată a fi una dintre cele mai frumoase cetăţi medievale locuite din Europa. Nu trebuie să rataţi acest labirint de străzi înguste şi şerpuite presărate cu biserici şi palate. Catedrala închinată Sfinţilor Petru şi Pavel, cu frumoasa faţadă în stil baroc, merită vizitată cu siguranţă.
Hamburg
Deşi capitala Germaniei, Berlin, este o destinaţie mult mai cunoscută, Hamburg reprezintă, pentru cei care vor să se stabilească în alt oraş, o alegere mult mai interesantă şi mai plină de aventură.
Al doilea oraş ca mărime al Germaniei, Hamburg este un oraş foarte mare şi diversificat, având 1,8 milioane de locuitori, ceea ce îl face al şaptelea oraş după numărul de locuitori din Uniunea Europeană.
Aici, traiul este mai scump decât în Berlin, dar Hamburg are marele avantaj de a fi un oraş dinamic din punct de vedere economic şi al pieţei muncii.
Printre atracţiile şi plusurile oraşului putem enumera, în primul rând, muzeele, galeriile de artă, oraşul având un bogat centru istoric şi cultural. Hamburg găzduieşte şase mari muzee şi peste 100 de galerii de artă. Alte atracţii sunt: Opera de Stat, centrele comerciale, restaurantele, parcurile, grădinile şi cărările din jurul Lacului Alster.
În ceea ce priveşte clima, datorită influenţei maritime, clima Hamburgului este mai blândă decât în estul continentului. Luna cea mai caldă este iulie (media 17,4°C), cea mai rece ianuarie (media 1,3°C). Temperaturi de 28°C în mijlocul verii nu sunt o raritate. De la 1990 încoace s-au înregistrat, însă, şi temperaturi de 37-38 de grade Celsius. Clima este în tot cursul anului umedă, iar iarna pot apărea furtuni foarte puternice. Un alt avantaj este traficul fluid din oraş, care încurajează mersul pe bicicletă – tot oraşul fiind plin de piste pentru biciclişti.