Cel mai bun şef din lume. Şi-a împărţit bonusul de 3 milioane de dolari cu cei 10.000 de angajaţi ai săi

Yang Yuanqing, CEO Lenovo, al patrulea cel mai producător de componente PC din lume, a făcut un gest de altruism rar întâlnit în mediul privat. Şeful companiei chineze şi-a împărţit o parte din bonusul primit pentru rezultatele financiare foarte bune din primul trimestru, respectiv 3 milioane de dolari, cu cei 10.000 de angajaţi din birourile, fabricile şi call-center-urile Lenovo, relatează Yahoo News.

În Statele Unite, bonusurile de performanţă reprezintă o mare parte din veniturile unui CEO. Cu toate că în China sistemul de compensaţii este uşor diferit, bonusurile reprezintă o componentă importantă a veniturilor pe care le încasează şefii companiilor cu cifre de afaceri de miliarde de dolari.

Yuanqing a primit bonusul de 3 milioane de dolari după ce Lenovo a înregistrat în primele trei luni ale anului un profit cu 73% mai mare decât în perioada similară a anului trecut. Angajaţii companiei IT au primit în jur de 314 dolari. Pentru mulţi dintre ei, bonusul este echivalentul unui salariu.

Cele trei milioane de dolari pe care CEO-ul le-a împărţit cu angajaţii săi reprezintă însă doar o parte din bonusul primit care se ridică la circa 14 milioane de dolari, obţinuţi sub forma unor acţiuni, salariu şi alte beneficii.

În ultimii 30 de ani, ritmul de creştere al compensaţiilor primite de un CEO a fost substanţial mai mare decât ritmul de creştere al salariului unui angajat, reiese dintru-un studiu realizat de Institutul de Politici Economice. Astfel, în perioada 1978-2011, veniturile unui CEO au crescut în medie cu 725%, în timp ce salariul unui muncitor de rând s-a majorat cu 5,7%.

      Articole recomandate