Aşa arată casele viitorului (Galerie Foto)

Yahoo publică o galerie foto cu unele dintre cele mai inspirate proiecte de design ale unor „case ale viitorului”, perfect adaptate la creşterea populaţiei, dar şi la schimbările climatice sau geopolitice.

Chiar dacă par desprinse dintr-un film SF şi nu seamănă deloc cu casele tradiţionale cu verandă, peluză şi garaj, proiectele sunt „fezabile” ar putea deveni realitate foarte curând, declară arhitectul Chad Mitchell.

1. Casa rezistentă la tornade (proiectată de Ted Givens, Hong Kong). Când viteza vântului se intensifică, această locuinţă situată pe pârghii hidraulice intră în pământ, iar acoperişul se închide, pentru a nu permite apei şi vântului să pătrundă înăuntru. Când intemperiile se liniştesc, locuinţa revine la normal.

2. Casa „reîncărcabilă” (Victor Vetterlein, New York). Fiecare centimetru din exteriorul acestei locuinţe, controlate prin calculator, acţionează drept un panou solar, captând energia. În plus, casa este dotată cu un lift alimentat de vânt, în timp ce acoperişul captează apa de ploaie şi o refoloseşte, iar ventilaţia din interior este naturală.

3. Turnurile Sky Terra (Joanna Borek-Clement, San Francisco). Aceste turnuri foarte subţiri la bază, ar urma să fie conectate între ele la vârf, la o înălţime de aproape 500 de metri. Zgârie-norii, despre care Yahoo scrie că seamănă cu o reţea de neuroni, vor adăposti amfiteatre, piscine sau chiar „parcuri”, iar oamenii ar urma să ajungă în ele după plimbări lungi cu lifturile. Din punctul de vedere al Joannei Borek-Clement, acest design ar fi potrivit pentru Tokyo, unul dintre cele mai aglomerate oraşe din lume.

4. „Casa ţesătură” (Meridian 105 Arhitects, Colorado). Această locuinţă ar urma să fie construită din elemente prefabricate, unite între ele pentru a forma apartamente. Modul în care se îmbină elementele prefabricate oferă umbră tuturor apartamentelor. În plus, construcţia unei astfel de locuinţe ar fi foarte rapidă, scrie Yahoo.

 

5. „Moon Villa” (Royal Haskoning Architecten, Olanda). De departe cel mai futurist proiect, această locuinţă este proiectată pentru viaţa pe Lună. Casa nu are scări, deoarece locuitorii vor pluti pur şi simplu dintr-o cameră în alta. La exterior, „Moon Villa” are mai multe sfere rotative, care se rotesc în funcţie de lumina de afară. În plus, locuinţa este dotată şi cu un buncăr „subteran”, în cazul unei furtuni solare.

      Articole recomandate