Ce trebuie să ştii despre noua politică de confidenţialitate a Google

Google a implementat joi noua politică de confidenţialitate, prin intermediul căreia compania va colecta mai multe informaţii de la utilizatorii săi. Măsura nu este privită cu ochi buni de toată lumea, nu puţini fiind cei care consideră că dreptul la viaţă privată oamenilor este încălcat.

Iată câteva întrebări la care ar trebui să ştii răspunsul când vine vorba despre noua politică de confidenţialitate a motorului de căutare, sintetizate de Associated Press.

Cum vor fi afectaţi direct utilizatorii, odată cu aceste schimbări?

Informaţiile căutate de fiecare utilizator în parte vor fi introduse într-un fel de „dosare” personale. Pe baza acestora, Google va oferi fiecăruia dintre noi sugestii relevante la căutărileviitoare, chiar dacă acestea vor fi operate pe alte site-uri, precum Youtube.

De ce face Google aceste schimbări?

Compania susţine că vrea să ofere utilizatorului „o experienţă minunată, frumoasă, simplă şi bazată pe conţinut”. Însă Google nu vorbeşte prea mult despre faptul că prin culegerea acestor informaţii va reuşi să ofere publicitate în funcţie de preferinţele de consum ale fiecăruia dintre noi. Google scoate anual 38 de miliarde de dolari numai din reclame.

Cum putem evita ca Google să colecteze date de la noi?

În principiu, nu putem evita acest lucru în totalitate, dar putem lua o serie de măsuri care să diminueze efectul. În primul rând, atunci când folosim internetul, trebuie să fim siguri că nu suntem logaţi pe Gmail, pe Google Plus, pe Youtube sau pe orice alt serviciu al companiei.

De asemenea, poţi să optezi pentru a şterge din memorie istoricul activităţilor de căutare efectuate. Totuşi, trebuie să înţelegem că Google nu ne urmăreşte după nume, ci după un anumit IP ataşat fiecărui calculator sau browser de internet.

Sunt toate serviciile Google vizate de noua politică de confidenţialitate?

Doar câteva produse ale companiei vor intra sub incidenţa noilor reguli. Aici intră browserul de internet Google Chrome sau serviciul de plată a telefoniei mobile Wallet.

Este legal ceea ce face Google?

Deşi anumite autorităţi încă mai contestă măsurile, cu siguranţă ele sunt legale. Google a pus foarte bine la punct această tactică, astfel încât să nu încalce dreptul la viaţă privată al utilizatorilor săi. Tocmai de aceea, utilizatorilor li se cere consimţământul înainte de a furniza aceste date.

Citeste si : Atentie! De la 1 martie, Google ştie tot ce faci! Vezi cum să-ţi ştergi urmele

      Articole recomandate