Statul pe scaun, la fel de periculos ca fumatul

Un doctor american consideră că statul pe scaun pentru mult timp provoacă apariţia unor boli, care până acum erau asociate în mare măsură fumatului, scrie Discovery . James Levine a iniţiat un noustudiu prin care a înlocuit 30 de birouri dintr-o companie cu staţii de “antrenament la muncă”, astfel încât angajaţii să aibă posibilitatea de a alege să stea jos sau în picioare.

„Cercetătorii au făcut legătura între statul pe scaun pentru mult timp şi apariţia mai multor probleme de sănătate şi moarte prematură din cauza bolilor cardiovasculare”, a scris doctorul Levine pe site-ul clinicii.

Potrivit acestuia, adulţii care stau jos mai mult de patru ore pe zi în faţa televizorului, au un risc ridicat de 80% de a muri din cauza bolilor cardiovasculare, care de obicei sunt cauzate de diete puternice sau de fumat. Cu toate acestea, Levine susţine că soluţia nu este ca oamenii să petreacă mai mult timp făcând sport, ci un timp mai mic stând jos şi mai multă mişcare.

„Doar stând în picioare, o persoană arde de trei ori mai multe calorii decât atunci când stă jos. Contracţiile muşchilor declanşează un proces important înrudit cu arderea grăsimilor şi zaharurilor”, a adăugat James Levine.

Alte studii arată că sedentarismul nu este un stil de viaţă sănătos, mai ales pentru că nivelul zahărului din sânge va creşte cu aproape 26 la sută, comparativ cu perioadele când oamenii fac exerciţii. „Nu este nevoie ca oamenii să alerge la maraton. Dar dovezile arată că trebuie să se mişte”, a spus nutriţionistul John Thyfault.

      Articole recomandate