Ce eu, un bărbat de 30 de ani, mi-aș fi spus la 15 ani

adolscent-sfaturi

…băiete, îți voi spune acum ceva, iar tu pur și simplu ascultă-mă.

1. Niciodată nu lua cu împrumutul.

Pur și simplu programează-te la asta. Crede-mă, e posibil să trăiești o viață fără ca să împrumuți ceva vreodată. Dar dacă la moment crezi că nu ai altă ieșire, ar fi mai bine să iei un credit decît să împrumuți bani de la prieteni.  Va fi mai bine să pierzi încrederea creditorului decît pe cea a prietenului. Și dacă totuși ai luat un credit – ești obligat să-l achiți. Dacă nu-ți vei achita datoriile, nu te vei simți un bărbat adevărat niciodată. Dacă ți se va cere un împrumut, un prieten adevărat  te va înțelege dacă îi vei refuza. El neapărat va găsi o altă ieșire, iar relația voastră prietenească va fi păstrată.

2. Mai întîi de toate este munca

Foarte degrabă la tine vor începe primele relații cu fetele. Curînd vei găsi prima și unica, după cum vei fi convins, regina, cu care vei trăi o viață lungă și fericită. Pregătește-te de faptul că lucrurile nu vor sta așa. Prima dragoste este extrem de dureroasă, iar durerea în tinerețe este și ea deosebită. E foarte probabil că vei fi martor modul în care prietenii tăi decad, doar pentru a-și dovedi dragostea și pentru a atrage atenție. Ține minte un lucru – nimănui nu-i pasă. Nici de tine, nici de sentimentele tale. Dacă vei fi mai puțin norocos și aleasa inimii tale se va dovedi nepricepută în relații – îți va fi foarte dificil să depășești acest moment, dar să nu uiți niciodată că cel mai important vector pentru tine sunt studiile. Nici nu poți să-ți imaginezi cît e de nesemnificativă situația ta amoroasă comparativ cu o situație deplorabilă la școală.

3. Păstrează încălțămintea curată

Încălțămintea neîngrijită îi dezgustă pe toți din jur. Poți rata orice afacere importantă venind pur și simplu încălțat cu pantofi puțin murdari.

4. Începutul

Foarte curînd vei începe viața sexuală și atunci vei avea senzația că este ”o resursă” extrem de dificilă de obținut și vei încerca să-l primești cu orice preț, mai ales încurajat de alcool. Și totuși nu îndrăzni să cumperi prezervative ieftine și de o calitate dubioasă. Ele îți pot crea atît de multe probleme, de cîte sigur nu ai nevoie.

5. La volan

Peste puțin timp va trebui să obții permisul de conducere. E devreme să te pregătești acum de acest moment, dar ai în vedere, fii gata să dai examenele pentru categoriile ”B” și ”C” deodată. La început, cu siguranță nu vei urca în camion, însă există situații în care familia ta ar putea rămîne fără bani. Și atunci vei putea să cîștigi niște bani angajându-te în calitate de șofer. Un șofer ce deține categoria ”C” cîștigă mai mult decît cel cu doar categoria ”B”.

6. Armata

Ea e practic inevitabilă. Dacă nu-ți va reuși să intri la o universitate bună ( la una rea mai bine nici să nu intri; nu-ți irosi timpul, nimeni niciodată nu va privi foița pe care o vei primi după ani de facultate aici, pentru că ea nu are nici o însemnătate – contează doar autoritatea universității și experiența de muncă), să nu ai frică să mergi în armată. Pincipalul avantaj al armatei este faptul că acolo îți vei găsi prieteni pentru o viață întreagă. Acolo vei înțelege ce este responsabilitatea și cum să motivezi un om să facă ceea ce el nu prea vrea.

7. Bătăile

Dacă măcar din cînd în cînd îți vei apăra opinia, vei fi nevoit să te bați cu cineva. Acei care afirmă că orice conflict poate fi rezolvat prin cuvinte, se pare că niciodată nu au urmărit cît de repede, uneori, o ceartă verbală evoluează într-o lovitură în față. 10 secunde, o singură privire…

Nu, eu nu te voi sfătui să fii acel care a dat prima lovitură. Unicul lucru pe care vreau să ți-l spun este să nu te temi de bătăi. Nu trebuie să-ți fie frică să începi o luptă. De cele mai dese ori o ceartă este o simplă încercare de a te provoca. Dacă nu-ți va fi frică, oponentul tău va vedea asta și, cel mai probabil, va renunța primul. Și cu cît mai devreme vei realiza acest lucru, cu atît mai puțin oamenii o să se folosească de tine în continuare. Trebuie să înțelegi că într-o bătaie nu poate fi nimic groaznic, ba chiar poate fi și vesel. E strașnic doar primele secunde.

8. Învață limba română

Ține cont de faptul că nu există o rușine mai mare decăt incapacitatea de a scrie și de a te exprima coerent în limba maternă. Citește mai mult. Nu-ți plac romanele enorme a cîte 1.5 kg? Citește noutăți pe  internet, reviste, ziare. Învață să primești informația nu din video și imagini, ci din text.

9. Învață să faci totul cu mîinile proprii

S-a stricat robinetul la bucătărie? Nu aștepta pînă cînd tata îl va repara sau mama va chema specialistul. Propune să-l repari tu singur. Citește pe internet ce și cum trebuie de făcut, că ai nevoie de cheie de 8-10, că îți trebuie ață specială, că e de dorit să oprești apa înainte. Încearcă să înțelegi că azi bărbații nu sunt cei dinainte: cînd se va strica ceva, el va chema un specialist și nici nu va încerca să înțeleagă care a fost prblema . Dar ține minte – femeile nu iubesc așa bărbați.

Dacă femeia ta te va ruga vreodată să repari o priză sau să asamblezi și să instalezi bucătăria noua ș.a.m.d tu nu ai dreptul să spui ”eu nu pot”, chiar dacă într-adevăr nu ai nici cea mai vagă idee despre asta. Învață permanent ceva nou. Orice lucru, fie el un automobil, o mașină de spălat sau un origami făcut de fiica ta, privește-l si repetă-ți: ”Acest lucru este făcut de un om. Sunt chiar atît de prost ca să nu-l pot înțelege?”. Începe din copilărie și, fiind matur, n-o să te sperii, văzînd că ți s-a stricat fierul de călcat.

10. În curând va veni timpul să-ți alegi o profesie

Aici nu există o rețetă și mulți oameni reușesc să-și construiască 2-3 cariere în decursul vieții. Unicul lucru pe care ți-l voi recomanda  – nu alerg după bani ușori. Aceasta este greșeala comisă de prea mulți oameni. Făcînd alegerea între bani și putere (chiar dacă ea nu se așteaptă mai devreme decît peste 10 ani), alege puterea. Ea este mult mai sigură. Dacă însă vei hotărî să nu te dezvolți în profesie și să-ți încerci puterile în afaceri: niciodată nu avea încredere în nimeni. Nici partenerilor, nici sfaturilor celor ”cu experiență”. Din propria experiență am înțeles că cei mai predispuși să dea sfaturi sunt ratații. Ei care într-adevăr dețin informația nu vor scăpa nici un cuvînt din întîmplare. Și amintește-ți permanent de aceeași regulă simplă: ”Nu există ”nu pot”, există ”nu vreau”.”

11. Respectă-ți părinții

Înțeleg că tatăl tău este uneori prea sever cu tine, iar mama mereu vrea ceva de la tine. Însă este puțin probabil că în viața ta vor mai exista alte persoane care vor fi gata să-și dea viața pentru tine. Trebuie să înțelegi că ei permanent au grijă de tine. Cînd tu aveai temperatura de 36.9, mama ta deja începea să se panicheze. Cînd erai mic, erai vegheat 24 de ore, părinții tăi nu dormeau nopțile. Atunci cînd îi spui mamei că nu le ești dator cu nimic și singur știi de ce ai nevoie, ține minte, le ești dator pentru tot.

Eu nu afirm că ești obligat să îndeplinești orice moft al părinților, în moment ce ai deja o viziune formată, dar nici nu îndrăzni să-i ignori. Părinților tăi le este foarte greu și dureros cînd tu le ceri să te lase în pace și să nu să se implice în viața ta. Pentru ei permanent vei fi o minune mică.

Vei înțelege asta atunci, cînd vei deveni tată. Dar se întîmplă, deseori, ca asta să fie deja prea târziu.

      Articole recomandate