Ce e mai rentabil: taxi-ul sau mașina personală?

taxi

Apartament, mașină în garaj, cont în bancă. Toate astea, de obicei, determină persoana de succes. Oare este atît de profitabil să ai o mașină personală? Să apelăm, pentru ajutor, la matematică și logică, cu scopul de a alege învingătorul dintre acești doi rivali.

Scenariul folosirii automobilului

Pentru început, trebuie să stabilim modul în care folosești ori vei folosi mașina. Oamenii folosesc, de obicei, mașina personală ori transportul public pentru a ajunge la serviciu și înapoi acasă.

Alte exemple sunt – plimbări pe distanțe lungi pentru a vizita rudele, prietenii, sau doar o excursie turistică într-un oraș sau loc.

Pe baza acestor exemple noi nu vom evolua cazurile cînd persoana se folosește de mașină pentru a-și îndeplini obligațiile de la serviciu.

Alternative pentru mașina personală

Alternativă mașinei personale poate fi transportul public, taxi, un prieten ori un cunoscut ce are mașină. Să analizăm fiecare din aceste exemple mai detaliat.

Majoritatea din cititorii noștri trăiesc în Europa de Est sau Centrală, asta ar însemna că transportul public în țările noastre lasă de dorit. Graficul nu este deloc bătut în cuie, este prezentă o permanentă înghesuire, murdărie și înjurături. Un mare plus este costul călătoriei. În România, Republica Moldova și alte țări post-sovietice tariful este de 10 ori mai mic decât, de exemplu, în Germania.

Un prieten ce deține automobil este o variantă ideală doar în cazul în care mergeți în aceeași direcție și graficele voastre coincid. Dacă nu aveți un astfel de prieten, atunci sunt o mulțime de servicii ce vă ajută să găsiți o companie potrivită cu o taxă mică. Uneori călătoria poate fi chiar gratuită, dacă șoferul își caută companie. În orice caz, este mai ieftin decît un taxi, dar mai scump decît transportul public.

Iar ultima opțiune este taxi-ul. Dacă comfortul este același ca o călătorie spre o petrecere, atunci prețul se majorează uneori de doua, trei ori. Este însă bine că există concurență și prețurile la taxi sunt mai mici decât ar putea fi.

Să calculăm cheltuielile

Cît, de fapt, costă să circuli cu automobilul personal? În general, e nevoie de 9 litri de combustibil la 100 km parcurși. Calculul amortizării este o problemă foarte controversată. Dacă calculezi din fugă, atunci ai putea doar înmulți costul combustibilului (de obicei de două ori).

În România, pentru 9 litri de compustibil va fi nevoie de 12euro, în RM pentru aceleași 9 litri de compustibil e nevoie de 8,1euro. Aceste calcule sunt facută fără ”amortizare”.

Cît costă serviciile unui taxi? În România, pentru 30Km vor cere în jur de 13euro, deci se va primi aproximativ de 3 ori mai scump decît aceeași călătorie efectuată cu mașina personală.

Transportul public nu este luat în considerație din cauza prețurilor foarte mici pentru călătorie.

Despre ce uită toți șoferii

La acest moment, mașina personală întrece cu ușurință taxi-ul. Însă nu uitați despre cheltuielile în plus pentru reparație, la fel problemele ascunse ce reies din folosirea mașinei:

1. Trebuie să te gîndesti unde sa parchezi. Cei ce locuiesc în megapolis-uri știu că parcarea deseori este o problemă ce nu are soluție. La fel, pentru unele parcări trebuie să plătești;

2. E nevoie să lași mașina undeva pe noapte. Nu fiecare dintre noi posedă un garaj ori o parcare care este sigură, unde stii că nimeni nu o va atinge;

3. Mașinile au capacitatea de a se strica. În orice moment puteți prinde o groapă pe drum și în acest caz va fi nevoie de o sumă mare de bani, pentru, spre exemplu, o noua roată. De fapt, asta va fi una din cele mai ieftine reparații al mașinii. Totul poate fi cu mult mai grav. Se poate strica sistemul electronic, suspensia ori chiar motorul.

car

Concluzie

Dacă aveți nevoie de mașină doar pentru a circula spre serviciu și acasa, atunci nu ezitați să vă gîndiți de 10 ori. Să deții o mașină este foarte scump și aduce multă durere de cap. Pentru călătorii lungi puteți folosi trenuri, avioane, autobuze sau oricare alte mijloace de transport. În cel mai rău caz puteți arenda o mașină.

Serviciile taxi sunt bine dezvoltate și sunt foarte bune pentru cei ce pot să-și permită o mașină personală, dar vor să facă un pic de economie.

Beneficiile folosirii unui taxi: nu necesită multe cheltuieli, nu îți bați capul cu locul pentru parcare, nu ai dureri de cap provocate de ambuteiaje și diferite situații de pe drum.

decoratie

Există și un anumit element psihologic. Dacă trebuie să ajungi pînă la stația metro, evident nu vei chema taxi, ci te vei urca în transportul public. Ori în general vei face o plimblare ce va avea un impact bun asupra sănătății tale.

decoratie

Încă vrei să-ți cumperi un automobil?

Yupi!

Hai să fim prieteni

Cu fiecare like noi devenim mai buni

Abonează-te!

Lasă-ne adresa ta de e-mail, iar noi vom avea grijă să primești cele mai bune articole de pe Yupi.md

      Articole recomandate