Dacă Pământul ar fi un teren de baschet, toată apa disponibilă ar încăpea într-o minge de ping pong. Afirmația aparține unui oceanograf american din cadrul Woods Hole Oceanographic Institution (WHOI) din Massachusetts, SUA.
Potrivit acestuia, cu greu mai poți găsi 1.332 miliarde de kilometri cubi de apă, după cum arată o analiză recent realizată în SUA. 72 % din suprafața Terrei este acoperită de apă, însă 97 % din aceasta este apă sarată, conform Life’s Little Mysteries.
Practic, albia apei de pe Terra ar însuma 24.000 de kilometri, iar adâncimea acesteia ar fi de 3,2 kilometri, explică David Gallo. Dacă ai încerca să aduci într-un lac de mărimea Statelor Unite toată apa de pe Pământ, acesta ar avea adâncimea de 145 kilometri.
Deși pare multă apă, în realitate lucrurile nu stau deloc așa. Dacă Terra ar fi un măr, totalitatea apei nu ar reprezenta mai mult decât volumul cojii acestuia, poate chiar mai puțin.
Cât despre apa dulce, aceasta e și mai rară. 70% din aceasta este captivă în ghețari (deși probabil nu pentru multă vreme), mai puțin de 1% din apa dulce de pe planetă fiind accesibila consumului.
6 țări, respectiv Brazilia, Rusia, Canada, Indonezia, China și Columbia, dețin 50 % din totalul rezervelor de apă dulce de pe glob.
O treime din populația lumii trăiește în țări în care asigurarea cu apă potabilă este precară. Oamenii de știință spun că există mai multă apă stocată în subteran decât la suprafață în formă lichidă.