Cartea ta de weekend: „Colecționarul” de John Fowles

„Colecționarul” este romanul de debut al lui Fowles, lucrare ce l-a situat imediat în rândul marilor scriitori ai sec. XX. Criticii l-au determinat ca fiind un thriller impresionant, un studiu de psihologie morbidă, însă există păreri precum romanul s-ar atribui curentului existențialist.

Cartea e despre un tânăr singuratic pe nume Frederick Clegg, nu are și nici nu-și dorește să aibă prieteni. În timpul liber el colecționează fluturi, dar aici apare marea întrebare: oare într-adevăr colecționează doar fluturi?

colectionarulMiranda Grey, studentă a Școlii de Arte a devenit podoaba colecției sale. Acest lucru a devenit posibil datorită faptului că Frederick a câștigat la loto 73.091 de lire sterline. Astfel, orice dorință putea fi realizată.

Romanul pune accent pe ciocnirea acestor două conștiințe care n-au nici un punct comun: Miranda și Caliban, Frumoasa și Bestia. Clegg o ține pe Miranda în pivnița casei, într-o cameră pe care a transformat-o într-o colivie de aur, pentru ca cea pe care o iubește disperat să nu ducă lipsă de nimic. Ea încearcă să fugă de câteva ori, dar Clegg o oprește.

A încercat să-l seducă și să-l convingă astfel să-i dea drumul, dar nici asta nu i-a reușit, Clegg fiind foarte prudent. Miranda începe să treacă printr-o fază de auto-dezgust și astfel, gândul de a-l ucide pe răpitorul ei devine tot mai obsedant. Încercările de a comite omorul nu-i reușesc, iar înainte de a mai încerca să evadeze, se îmbolnăvește grav și moare.

„ Urăsc dincolo de ură” -Miranda

Prima parte a romanului este narat de Clegg, a doua de Miranda, iar în a treia parte, se revine la gândurile Colecționarului. Finalul este unul controversat, întrucât Clegg dorește să se sinucidă după moartea adoratei sale, însă după ce-i descoperă jurnalul și află că ea nu l-a iubit deloc, el hotărăște că ea și-a meritat pe deplin soarta și își pune în plan să răpească o altă fată.

„Nu voi putea niciodată să-l vindec, fiindcă boala lui sunt eu”

Vă urez lectură captivantă până la următoarea recenzie din seria „Cartea ta de weekend”. Umple-ți sufletul cu o carte!

      Articole recomandate