Capacitățile intelectuale scad odată cu vârsta

1

Capacităţile intelectuale ale omului încep să scadă de la vârsta de 45 de ani, potrivit unui studiu condus de Institutul francez.

Studiul a fost realizat pe baza unor teste de memorie, de vocabular, de raţionament şi de exprimare verbală. La acesta au participat 5.198 de bărbaţi şi 2.192 de femei cu vârste cuprinse între 45 şi 70 de ani, iar evaluarea s-a realizat pe parcursul a 10 ani.

Pe durata celor 10 ani, performanţele intelectuale au scăzut cu 3,6% în cazul bărbaţilor cu vârste cuprinse între 45 şi 49 de ani şi cu 9,6% pentru cei cu vârste cuprinse între 65 şi 70 de ani. În cazul femeilor, scăderea acestor capacităţi este identică pentru prima grupă de vârstă, dar mai puţin accentuată decât în cazul bărbaţilor (-7,6%) în cazul celei de-a doua grupe de vârstă.

Potrivit Institutului francez Inserm (Institutul Naţional pentru Sănătate şi Cercetare Medicală), este important să determinăm vârsta la care declinul intelectual începe, deoarece putem schimba cursul îmbătrânirii cognitive cu ajutorul unui tratament medicamentos.

Deşi este recunoscut faptul că performanţele intelectuale scad odată cu înaintarea în vârstă, momentul de început al acestui declin rămâne un subiect controversat.

      Articole recomandate