Călătoria în inima Pămîntului a început. Planul fantastic al unui miliardar din Marea Britanie

Un miliardar britanic si-a inceput cercetarile pentru a construi o masinarie capabila sa foreze in sol si sa treaca prin lava fara probleme.

Sir Richard Charles Nicholas Branson vrea sa transforme in realitate ideea lui Jules Verne de a calatori spre centrul Pamantului. Branson, care detine grupul Virgin, avand peste 400 de companii, a fost declarat, in 2011, al 4-lea cel mai bugat om din Marea Britanie, cu o avere de peste 4,2 miliarde de dolari.

Numai 500 de oameni au iesit in spatiu, 3 au ajuns pana in adancurile oceanului, dar nimeni nu a reusit deocamdata sa coboare in centrul Pamantului. Proiectul Virgin Vulcanic isi propune sa schimbe asta.

Grupul controlat de Branson a prezentat prototipul de nava utilizata pentru a ajunge in inima planetei noastre. Nava se numeste Virgin Vulcano S1 si este capabila sa transporte pana la 3 oameni intr-un vulcan activ. In primii 3 ani de proiect, nava va intra in cei mai cunoscuti vulcani activi de pe pamant, printre care: Etna, Stromboli, Yasur, Ambrym si Tinakula.

Sir Richard Charles Nicholas Branson ii va avea alaturi de el pe celebrul actor Tom Hanks si pe cunoscutul cantaret din trupa The Black Eyed Peas, Will.i.am. „ Un loc la fereastra intr-o calatorie spre miezul lichid al planetei natale ar fi un chilipir la jumatate de pret”, a spus Tom Hanks.

Producatoarea de documentare Barbara Kopple a batut palma cu Nicholas Branson pentru a realiza un film despre tot proiectul Virgin Vulcano, folosing o tehnologie noua de filmare 3D, numita VD. Aceasta tehnologie este inca in dezvoltare, iar cei care au gandit-o ne promit senzatii unice atat vizual, cat si auditiv. De asemenea, Will.i.am va face coloana sonora a filmului.

Vulcanologul Frederick Smith realizeaza testele dinaintea expeditiei in vulcanul Etna, iar el crede ca aceasta expeditie este foarte importanta pentru lumea stiintei, deoarece vulcanii se pot monitoriza mai indeaproape. Tot Smith ne spune ca s-ar putea gasi un nou nivel la explozia unui vulcan, pe langa cel maxim actual, de 8, denumit si super vulcanic.

Echipa din spatele proiectului Virgin Vulcano crede ca acesta este doar inceputul. Pe viitor planuiesc sa inventeze o noua energie din lava, cu care sa alimenteze nava VVS1. De asemenea, s-ar putea construi un nou mod de a calatori. In curand am putea mergede la Hawaii la Napoli in doar cateva ore, cu ajutorul lavei, care ar putea alimenta nava dar si aluneca pe ea. Pasagerii s-ar putea imbarca si debarca din „porturile terestre”, construite in apropierea vulcanilor.

Prima „scufundare” in vulcanul Etna este programata abia in 2015. Pana atunci oamenii de stiinta implicati pun la punct fiecare amanunt, iar initiatorul proiectului, Sir Richard Branson, spune ca are un drum lung inainte, dar pasiunea pentru cartea lui Jules Verne il va ajuta. Cartea „Calatorie spre centrul pamantului” ii da curaj. Alte proiecte de-ale sale, precum „Virgin Galactic” si „Virgin Oceanic”, prind deja contur.

Expeditia Virgin Vulcanic este urmarita de multi cercetatori pasionati de vulcanologie, iar parerile sunt impartite. Unii sunt bucurosi ca cineva va ajunge si va descoperi centrul Pamantului, iar altii cred ca nu este o idee prea buna, deoarece ar deranja sistemul natural al planeteisi ar putea crea multe distrugeri pe plan global. Desi parerile sunt de toate felurile, cu totii asteptam 2015 sa vedem cum va decurge aceasta calatorie.

      Articole recomandate